10.07.2024 09:31

Главчев е разговарял с Байдън на срещата на върха на НАТО

Видян 589 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебният министър-председател Димитър Главчев, който представлява България на срещата на върха на НАТО, разговаря в рамките на форума с американския президент Джо Байдън.

Главчев е уверил Байдън, че страната ни е лоялен и надежден съюзник в Алианса, а президентът на САЩ високо е оценил ролята на България на източния фланг. Лидерите на страните от Алианса отбелязаха снощи 75-тата годишнина от създаването на организацията.

Основен акцент в срещата на върха ще бъдат следващи ангажименти за военна и хуманитарна помощ за Украйна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че лидерите ще "укрепят допълнително" пътя на разкъсаната от война страна към членство в НАТО.

Американският президент Джо Байдън откри срещата като подчерта важното значение на Алианса. По думите, в момента Пактът е по-силен отвсякога, и то когато е изправен пред най-голямото предизвикателство - войната в Украйна. Според Байдън, това е ключов момент за Европа и света.

С предупреждението, че автократите се опитват да преобърнат световния ред, такъв, какъвто го познаваме, американският държавен глава обяви допълнителна военна помощ за Украйна.

    "Съединените щати, Германия, Нидерландия, Румъния и Италия ще осигурят за Украйна оборудване за пет допълнителни стратегически системи за противовъздушна отбрана. А през следващите месеци Съединените щати и нашите партньори ще предоставят на Украйна десетки допълнителни тактически системи за противовъздушна отбрана", посочи той.

Байдън подчерта и значението на НАТО за международната стабилност.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 20 юли 21:00ч.

Код: Ангелът

Режисьор: Рик Роман Уоуф
В ролите: Премиера в България: 30.08.2019 Световна премиера: 23.08.2019 Жанр: Екшън, Трилър САЩ / 2019 / 121 минути Възрастова група: D - Забранен за лица под 16-годишна възраст Сценарист: Катрин Бенедикт, Крайтън Ротънбъргър Режисьор: Рик Роман Уоуф В ролите: Дже

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Време за активни действия

Време за активни действия. Подходящ е да се извините,