Хеликоптерът е летял 50 минути в буреносното небе докато стигне езерото Бъбрека. Само 5 минути отнема на екипажа сложната процедура по качване на борда на пострадалия.

Свързани новини

27.05.2024 13:25

Хеликоптерът, спасил французин в Рила, е летял 50 минути в буреносното небе преди да стигне езерото Бъбрека

Видян 474 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подобрява се състоянието на 39-годишния френски гражданин, който пострада миналия петък в Рила, съобщи БНТ. При изключително тежки атмосферни условия от пороен дъжд и градушка той беше транспортиран от авиобаза Крумово до университетската болница в Пловдив.

Първо пред камерата на "По света и у нас" говори екипът пилоти, осъществил спасителната акция. Командирът на екипажа майор Александър Сандев е с богат опит в спасителните акции като тази в Рила. В петък обаче силната буря и градушката сериозно са усложнили спасителните действия на екипажа.

    "Работеха всички полигони за борба с градушките, освен този, който е на летището. Полетът извършихме като използвахме и метеорологичния радар на борда, заобикаляйки активни ядра, валежни зони. Екипът от ПСС беше подготвил пострадалия във вакуумен матрак. Бяха го пренесли на удобно място за кацане, където е безопасно кацане с вертолета", казва майор Александър Сандев - командир на екипажа, авиобаза Крумово.

Хеликоптерът е летял 50 минути в буреносното небе докато стигне езерото Бъбрека. Само 5 минути отнема на екипажа сложната процедура по качване на борда на пострадалия.

    "Взехме решение да не взимаме доктор. По-голямата част от тези хора, които сме на борда имаме такава подготовка до степен, която ни позволява закона – ние си бяхме подготвени – имаме си медицинска чанта с тези първите неща, сатурацията да му проверим, да го стабилизираме", разказва старшина Георги Славов, парашутист и авиобаза Крумово.

Част от екипажа на борда е и капитан Георги Стаменов, който само преди месец участва в спасяването на простреляното дете във Враца.

    "Препоръка към всички – когато видят вертолет в планината, той е отишъл там да търси някого. Просто ние обикаляме, търсим, разбираме, че на туристите им интересно, но да не се оптиват така да поздравяват екипажът, защото по някой път ни заблуждават. Ние си мислим, че това е пострадалия", призовава капитан Георги Стаменов, авиобаза Крумово.

Военните пилоти от авиобаза Крумово са готови при нужда отново да се притекат на помощ, но апелират за повече отговорност в планината. Статистиката сочи, че често сред пострадалите са именно професионални планинари.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

4,3 по Рихтер тресна между Пловдив и Асеновград

4,3 по Рихтер тресна между Пловдив и Асеновград

Земетресение със сила 4,3 по скалата на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби

Сутринта ще се сбъдне една ваша мъничка мечта

Сутринта ще се сбъдне една ваша мъничка мечта, но това