Хиляди декари борови гори са изсъхнали в региона на Велико Търново

Свързани новини

02.10.2024 14:39

Хиляди декари борови гори са изсъхнали в региона на Велико Търново

Видян 99 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди декари борови гори са изсъхнали край Велико Търново и близките населени места. Сушата, градушката и заболявания са основните причини за тежкото увреждане на насажденията, предаде БНР.

Нужна е незабавна санитарна сеч, за да не се превърне районът в гнездо за разпространение на болести и вредители и за намаляване на пожарите, единодушни са местната власт и лесовъдите.

Най-засегнати са насажденията край Арбанаси и Шереметя, където почти всички борове са изсъхнали и трябва незабавно да бъдат отсечени. Около това становище се обединиха лесовъдите от общинските и държавните горски стопанства в района, които проведоха спешно заседание по лесозащита.

Проблемът беше тема и на сесия на Общинския съвет във Велико Търново.

Според експертите причините за масовото съхнене на боровете са натрупване от много неблагоприятни фактори като екстремните летни температури и продължителни засушавания, извънредно силната и едра градушка от юни, която е причинила сериозни повреди по короните на дърветата и дълбоки наранявания на кората, през които са проникнали тежки гъбни заболявания.

Във великотърновския квартал "Чолаковци" вече е проведена процедура за сеч на боровете на площ от 111 декара.

От Северното централно горско предприятие посочиха за БНР, че трябва да се разработи съвместна програма за възстановяване на засегнатите площи и обезпечаването ѝ със средства, работна ръка и посадъчен материал.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Ще се притеснявате прекалено много

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ще се притеснявате прекалено много и без никаква