Оказва се, че това е комбинация от „разяждане“ на костите ни, изтъняване на хрущяла и отслабване на мускулите.

Свързани новини

07.09.2024 07:20

Хората започват да се смаляват след навършване на 30 г.

Видян 1455 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Забелязали ли сте как някой да става по-нисък с годините? Някои хора могат да започнат да се прегърбват и дори да станат с няколко сантиметра по-ниски. Но защо се свиваме с напредването на възрастта?

Оказва се, че това е комбинация от „разяждане“ на костите ни, изтъняване на хрущяла и отслабване на мускулите. Но скоростта, с която се случват тези процеси, варира в зависимост от гените, физическото хранене и нивата на активност през целия живот на човека, предава vesti.bg, позовавайки се на Live Science.

„Всички остаряваме биологично по различен начин“, казва Мариан Ханан, епидемиолог в Харвардското медицинско училище, която изследва стареенето.

Въпреки това, хората неизменно стават по-ниски с напредването на възрастта. Проучване на Националния институт по стареене, което проследява 2084 мъже и жени в продължение на 35 години, установи, че те започват да губят височина около 30-годишна възраст и че свиването се ускорява с времето.

Проучването, което включва хора на възраст от 17 до 94 години, установи, че мъжете са загубили средно 3 см, а жените са загубили 5 см между 30 и 70-годишна възраст. До 80-годишна възраст мъжете са загубили 5 см, а жените са загубили 8 см.
Костите

До голяма степен това е така, защото костите ни започват да се разпадат с напредването на възрастта. Костите започват да се формират около осмата седмица от бременността и продължават да растат, докато хората достигнат средата на 20-те си години.

Растежът на костите се стабилизира на около 25 до 30-годишна възраст. И около 40-50-годишна възраст започваме постепенно да губим костна маса, тъй като костите ни започват да разграждат старата кост по-бързо, отколкото тялото може да създаде нова.

Костите са „като матрица, която е свързана помежду си“, каза Ханан. Костната матрица е изградена главно от колагенов протеин и хидроксиапатитови минерали. Когато хората загубят костна маса, „тези мостовидни структури отслабват и малки, малки товари, които се добавят към тях, могат да причинят микрофрактури, разрушавайки тези малки, малки костни мостове“.

Натрупването на малки костни увреждания може да причини остеопороза, което прави костите тънки, чупливи и слаби.

Остеопорозата от своя страна може да причини по-големи фрактури на костите, които са често срещани в гръбначния стълб, бедрата и ръцете. Това също може да доведе до загуба на височина. През 2021 г. Ханан и нейните колеги се сблъскват с участник в проучването, който беше загубил 20 см височина.

„Този човек е имал вероятно седем или осем фрактури на гръбначния стълб, което е необичайно – това са много фрактури“, каза Ханан.

Загубата на височина може да бъде причинена и от лоша стойка. Прегърбването или тежкото извиване на гръбначния стълб напред, известно още като хиперкифоза, може да доведе до постоянно закръгляне на горната част на гърба, което обръсва няколко сантиметра височина.

Друга причина да губим височина е, че хрущялните дискове между прешлените са повредени или стават тънки поради наранявания или изсушаване с течение на времето, каза Ханан.
Мускулите

Нашите мускули също могат да играят важна роля в свързаното с възрастта свиване. При възрастните хора мускулите могат да изтощят, състояние, известно като саркопения. А саркопенията е свързана с по-лоша костна структура и по-голяма вероятност от загуба на костна маса. Липсата на мускулна опора около торса ще наруши способността на някого да стои изправен.

Но дали това забавяне кара хората да се движат по-малко, което води до загуба на мускули, или ако хората първо губят мускули и след това стават по-бавни, не е напълно ясно.

За разлика от остеопорозата, която може да се лекува с лекарства като алендронат, няма „магическо хапче“ за саркопения, каза Пеги Коутън, научен директор и епидемиолог в Калифорнийския тихоокеански медицински център..

Но физическите упражнения и по-добрата диета помагат. „Дори много възрастни хора могат да спортуват и значително да подобрят силата си“, каза Коутън.

Загубата на височина може да има сериозни последици за здравето. Въпреки че причината все още не е ясна, множество проучвания показват връзка между загубата на височина и сериозни здравословни състояния, като респираторни проблеми и сърдечно-съдови заболявания.

„Ако хората забележат, че имат загуба на височина, те трябва да говорят с лекаря си или доставчика на здравни услуги за това“, каза Ханан.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Насър Ел Сонбати

Некоронованият крал в бодибилдинга: Насър Ел Сонбати

Насър Ел Сонбати беше изгряваща звезда в ...

реклама

към тв програма тв програма

Кино Нова 08 септември 21:00ч.

Мъжът със златния пистолет

Режисьор: Гай Хамилтън
В ролите: Роджър Мур, Кристофър Лий, Брит Екланд

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

скорпион