08.01.2009 10:12

Я. Куюмджиев: "Русия търпи огромни загуби от спирането на газоподаването"

Видян 2042 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 18 декември 2008 г. в писмото, в което българската страна е била предупредена за ограничаване на газоподаването от страна на Газпром не е ставало дума, че то може да бъде спряно без предупреждение, каза зам. министърът на МИЕ Явор Куюмджиев пред БНТ.


Той посочи, че наистина България е най-потерпевша от ситуацията. Според зам. министъра след анализ на ситуацията до дни кризата ще бъде овладяна. Мотивите на Куюмджиев са, че това спиране на газа носи на Русия изключителни загуби. Той не скри, че България за разлика от други страни в Централна и Източна Европа няма варианти за алтернатива, тъй като има само една тръба от към Русия и Украйна. Иван Сотиров, зам. председател на СДС и депутат заяви, че те отдавна са повтаряли какви опасности крие изключителната енергийна зависимост на страната ни от Русия. Той дори прогнозира, че както от страна навремето на Съветския съюзи и по-късно на Русия са били свалени от власт Тодор Живков и Жан Виденов, така може да се случи и същото с това управление с лидерското участие на БСП. Сотиров дори нарече тази възможност със спортен термин хет трик. Зам. министърът каза, че в момента усилията на правителството са насочени към осигуряването на отоплението за гражданите и нормалното функциониране на производствата. Зам. директорът на КРИБ Евгени Иванов по телефона каза, че за сега се справят, но той уточни, че предприятията започват да понасят големи загуби, като предположи, че до края на другата седмица те могат да достигнат 1 млрд лева, а до две седмици да се наложат и съкращаване на работници. Иванов каза, че членовете на КРИБ ще потърсят чрез съда компенсации от Булгаргаз, който е спрял газа без предупреждение и техните договори като индустриалци не са са Газпром, а в Булгаргаз. Той посочи, че има производства, при които спирането на газоподаването може да доведе до големи аварии като Неохим в Димитровград и ШишеДжам в Търговище. Зам. Министърът каза по този повод, че те имат предвид това и към тези предприятия ще бъде подаван газа макар и в много по-малки количества. Куюмджиев подчерта, че няма опасност от спиране на електроснабдяването. И двамата с Иван Сотиров се надяват до дни да се решат проблемите с кризата. Информацията е на БГНЕС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв