Свързани новини

22.09.2019 08:09

Идващата криза е по-лоша от миналата

Видян 12032 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    "Трудно е да се прогнозира откъде идва кризата – Турция, Китай или Италия, но е ясно, че ще стигне и до България, подобно на 2008-ма година. В момента българската икономика прегрява – търсенето на персонал е сериозен симптом за това", твърди преподавателят по икономика и финанси проф. Красимир Петров.
„Слабостта на пазара на труда и спадът на инвестициите са индикатори за рецесия. Класически индикатор е и БВП. Ако тези индикатори в синхрон тръгнат надолу, смятаме, че имаме икономическа рецесия. Тези фактори се виждат как се проявяват например в индустрията в Германия (б.р. търговски партньор №1 на България, но също гръбнак и мотор на целия ЕС и Еврозоната) и в забавяне в Китай. Автомобилният сектор в глобален аспект е добър индикатор за забавяне на икономиката. Имаме все по-голям набор от водещи индикатори, които показват глобална криза”, каза проф. Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси по телевизия Bloomberg.

"Турция отдавна е в криза, в Аржентина имаме срив на валутата и икономиката, ЮАР и Бразилия са в криза, руската икономика е в стагнация. Иран също е в стагнация. Китай забавя с много сериозни темпове. Има проблеми и в Южна Корея, където експортният сектор забавя рязко. Японската икономика за последните десет години е имала 5 рецесии и 10 рецесии за последните 30 години", посочи той, забравяйки и последните негативни данни за САЩ, както и нулевият растеж при очакван доста по-приятен резултат в ЕС. После се сеща: „В САЩ са на лице всички индикатори, показващи, че тази криза, която идва ще е по-сериозна от 2007-2008 година”.
Според проф. Петров всяка рецесия е „един очистителен за икономиката процес и това е голямата поука от рецесията от 2007-2008 г. Колкото е по-дълбока рецесията, толкова по-голяма е ликвидацията на всички лоши инвестиции”.
"Най-добрият начин за подобно „очистване“ е банковата криза”, стряска той. По неговите думи пазарите на акции и облигации са осезаемо по-надценени. Пазарът за жилищни имоти също е по-надценен, както и задлъжнялостта.

 
 





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 23.09.2019 18:52

    Повишеното търсене на персонал има по скоро връзка с повишените темпове на емиграция, а а ускореното повишаване на индекса на цените в условията на стагнация се нарича стагфлация и е най-лвошя вариант за криза в една слаборазвита икономика.

  • 001 Ебати "професора"? 22.09.2019 11:16

    "В момента българската икономика прегрява – търсенето на персонал е сериозен симптом за това", каза в заключение проф. Петров." С 4,07% се е повишил индексът, който отразява цените на хранителните стоки на едро, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата в отчета си за тази седмица, предаде БТА.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните