Свързани новини

01.09.2011 16:03

ИКЕА разочарова с високи цени

Видян 3935 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес беше официално обявен новият каталог с артикулите и цените на ИКЕА. Първите реакции в социалните мрежи са силно негативни. Ето и някои от тях:


"Мда.. диван, който на запад (Austria and Germany) струва 199 EUR тук е 769 лв... идеално, като за българи!"



"Пркактикер също е с по-високи цени от съседна Гърция, но някак си не го очаквах от ИКЕА. Точно защото казаха, че цените ще са съобразени с нашия стандарт. Нали сме най-бедната в Европа държава? Как тогава всичко ни е по-скъпо? Някак си не отива не ИКЕА да се хванат на тази печалбарска кука, ама нали пак грък го прави, явно е решил да избие по-ниски цени за родината от наивните комшии. Само защо от главния офис в Швеция си затварят очите не знам. Да не пазаруваме-само така ще разберат, че има нещо нередно"


"Незнам от къде ги извадиха тези цени!!!??? Драги служители на Икеа,как правите тези себестойности на стоките си,мн ми интересно какви разходи включвате и каква печалба очаквате да реализирате??? Явно в България всеки може да си прави каквото иска,а контрол по цените -НЯМА!"


"Мдам, изключително тъжен факт, който и аз констатирам - цените на ИКЕА България са по-високи от цените на ИКЕА Испания и Франция. При бърз преглед и сравнение на каталозите може да се види, че например кувертюрата Alina с 2 калъфки за възглавници на стр. 14 на българският каталог струва 169 лева, а във Франция е 59 евро, което е 115 лева. Извинявайте, но това са 54 лева разлика в полза на "бедната" Франция. По същият начин стоят нещата за рамката за гардероб в дясно - 130 лева България, 49 евро /95 лева/ Франция. Тъжно, но факт!"


Рекламни специалисти са на мнение, че ИКЕА са на прага на ПиАр криза подобна на тази на Мтел. Ако не се вземат спешни мерки за овладяване на потребителските нагласи най-вероятно ще има силен отлив на потенциални клиенти, особено след изказването на Апостолос Петалас, главен изпълнителен директор на “Фурлис”, който каза, че през първата година на българския пазар дружеството ще измерва успеха си не по оборота, ами по броя на посетителите. Целта, която сме си поставили за първата година, е 1.5 млн. посетители, каза той. Компанията ще разчита не само на българските си клиенти, но и тези от Сърбия, за които софийският ИКЕА ще е най-близкият магазин на веригата.


И в момента ИКЕА по целия свят работи с над 20 български мебелни производители, отговори Тео Муратидис, управител на българския магазин, на въпрос ще се използват ли родни доставчици за продуктите на прочутата компания. Той уточни, че произходът на всяка стока ще е указан на етиката, така че всеки ще знае дали новият му стол е произведен в България, Испания или Франция.


Бизнес стратегията на една от най-успешните компании в света е да предлага функционални мебели със съвременен дизайн на цени, достъпни за най-широк кръг от хора. Проблемът е, че доходите на българите са доста по-ниски от тези в останалите 38 държави, в които има магазини на ИКЕА, а цените на стоките са съпоставими.


Например каталозите на българския и солунския ИКЕА са идентични и почти няма разлика в цените на продуктите. В същото време средната заплата у нас е 300 евро, а в Гърция – над 1000 евро. Няма голяма разлика и в цените на стоките на ИКЕА във Великобритания, но заплатите на хората там са около 20 пъти по-високи от на българите. Затова не изненадва реакцията на българите при първия досег с каталога на ИКЕА, публикуван в интернет: “Абе, не са чак толкова евтини”.


По думите на Муратидис обаче ИКЕА е избрала най-подходящия момент за влизането си в България. Въпреки кризата и свитото потребление българският пазар има голям потенциал, казва той. Компанията дори планира да отвори втори български магазин – в морската столица Варна. Проектът обаче е на много ранен етап, обясни Петалас.


Магазинът на ИКЕА в София ще предлага над 7500 артикула за обзавеждане на дома, разположени на площ от 29 000 кв.м. Три варианта за аранжиране на всички помещения в един дом ще бъдат демонстрирани в стаите на мебелния “супермаркет”. Софийският ИКЕА има и ресторант с шведска кухня с 650 места, безплатен паркинг с 1200 места и др. Въпреки че официалното откриване е насрочено за 20 септември от 10 ч. от ИКЕА ще направят “пробно” отваряне за три часа на 13 септември. Желаещите да разгледат магазина трябва да са пред вратите преди 12 часа, а времето за обикаляне ще е до 15 ч.


ИКЕА е основана през 1943 г. от 17-годишния Ингвар Кампард в Южна Швеция. Бизнесът му започва с продажби на изгодна цена на химикалки, портфейли, рамки, часовници и всякакви дребни артикули. Името ИКЕА е акроним от първите букви на името и фамилията му и първите букви на фермата и селото, в което израства. През 1948 в продуктовата гама на компанията влизат мебели, а през 1955 г. тяа започва да произвежда своя собствена линия. Отначало Ингвар Кампард продава стоки от дома си и по пощата, а първият му магазин прилича на будка. Днес Кампард, наричан “милиардерът скъперник”, е най-богатият европеец със състояние от 31 млрд. долара.


Източник: Медиапуул



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Трябва да сте добре организирани

Трябва да сте добре организирани, за да приключите още