Повишението с 0.8% от очакванията през месец септември е в резултат на по-оптимистичните очаквания за износа и темповете, с които по-високите лихви в еврозоната се пренасят към българското стопанство
01/02

Свързани новини

13.01.2023 12:07

Икономистите на УниКредит Булбанк повишават прогнозния ръст на БВП на България за 2023 г. до 1,3%

Видян 421 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Повишението с 0.8% от очакванията през месец септември е в резултат на по-оптимистичните очаквания за износа и темповете, с които по-високите лихви в еврозоната се пренасят към българското стопанство

В последния доклад на икономистите на УниКредит Булбанк прогнозата за реалния растеж през 2023 година се повишава с 0.8 процентни пункта до 1.3%, в резултат на по-слабо от предвижданото преди три месеца забавяне на износа и малко по-ниска инфлация. По-бавното от очакваното през септември пренасяне на увеличената цена на кредита в еврозоната към българското стопанство също беше сред причините за повишената прогноза за растеж през 2023 година.Запазването на щедрата схема за подкрепа на фирмите потребители на електрическа енергия се очаква да има положителен ефект върху плановете на бизнеса за наемане на персонал, като така ще подкрепи доходите и растежът на икономиката в краткосрочен план. През 2024 година икономистите на банката прогнозират реалният растеж на БВП да се ускори до 3.3%. В основата на това ще бъде отслабването на инфлацията, края на периода на влошаването на условията за търговия, както и известно редуциране на глобалните лихви, спрямо нивата, които се очаква  да бъдат достигнати в развитите икономики през предходната - 2023 година.


Непосредствената перспектива пред икономиката в следващите няколко месеца в страната остава неблагоприятна. Икономистите на банката очакват високата инфлация да натежи върху търсенето, като намали растежа и тласне икономиката в плитка и краткотрайна рецесия през тази зима.
 
В България се наблюдава по-слабо влошаване на условията за търговия в сравнение с повечето страни от Европейския съюз, тъй като суровините и стоките за междинно потребление с ниска степен на преработка доминират структурата на износа. Резултатът е по-слабо влошаване на търговския дефицит на страната, отколкото този на повечето страни от ЕС. Тази тенденция ще остане важен фактор, подкрепящ растежа на българската икономика и през 2023 г.


Икономистите предвиждат, че войната между Русия и Украйна ще продължи да ограничава ролята на двете страни в голям брой от глобалните вериги на доставки, което ще запази възможността за силно представяне на някои сектори на българската икономика като производството на храни и електроенергия, наред с запазване високите обеми в производството на муниции. Това ще окаже положителен ефект върху заетостта и доходите в страната, а оттам и потреблението и икономическия растеж през 2023 г.  
Бавното пренасяне на по-високите лихви в еврозоната към българската икономика, също ще действа като фактор смекчаващ забавянето на икономиката през зимата. Лихвените проценти по деноминираните в левове заеми за фирми и домакинства се покачват много бавно въпреки рязкото повишение на основната лихва на ЕЦБ през миналата година. Бавното пренасяне на по-високите лихви в еврозоната към деноминираните в левове кредити в страната ще предотврати по-рязко свиване на растежа през зимата на 2023 г.


Очакванията на икономистите на банката са за високо ниво на приемственост, що се отнася до икономическата политика, от следващото редовно правителство, като приемането на еврото ще остане важен приоритет и страната вероятно ще замени лева с еврото в началото на 2024 г.
Със съдържанието на целия доклад можете да се запознаете на сайта на банката или на следния линк.Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.01.2023 12:35

    Ще правят какви ли не инсинуации само и само да доказват, че сме готови за приемане на еврото. Чия собственост е Булбанк и какви интереси защитава, това обяснява всичко!

RSS

Най-нови

ЕК

ЕК: Ядрените заплахи на Путин са неприемливи

"Неприемливи и неуместни са заплахите на ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 26 февруари 21:00ч.

Ex Machina: Бог от машината

Режисьор: Алекс Гарланд
В ролите: Донъл Глийсън, Алисия Викандер, Оскар Айзък, Челси Ли, Кори Джонсън, Иви Рей и др.

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Каква е цената на правилните въпроси

Каква е цената на правилните въпроси? Това е темата,