Свързани новини

14.07.2016 11:03

Ислямска държава се "похвали" с 5,2 хил. убити или ранени по време на Рамадан

Видян 1669 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Близкоизточната групировка "Ислямска държава" се "похвали" с убийството или раняването на 5,2 хил. души във военни операции, извършени в рамките на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, пише британският вестник The Independent.


  В седмично списание джихадистите изброяват 14 различни терористични атаки на групата, извършени в Европа, САЩ, Азия, Африка, Сирия и Ирак. Сред тях са нападението в нощен гей клуб в американския град Орландо, щата Флорида, а също и атаката от началото на юли в Дака, столицата на Бангладеш.


  Групировката се похвали и с една от най-смъртоносните атаки към днешна дата: тази в Багдад. Почти 300 души бяха убити, когато камион, пълен с експлозиви, се взриви на оживен пазар в иракската столица, където купувачи и продавачи са се готвели за тържеството по случай края на рамадан.


  И все пак, "Ислямска държава" не включва в списъка си атаката на международното летище "Ататюрк" в Истанбул, един от най-натоварените в света туристически центрове, при която загинаха 41 души и бяха ранени стотици други. Президентът Реджеп Тайип Ердоган обвини групировката за нападението, припомня изданието.


  Месец Рамадан традиционно е период на самоанализ и мир в рамките на ислямската вяра, но екстремистите го използваха за водене на свещена война. Преди началото му терористичната групировка призова своите поддръжници да убиват там, където могат - по целия свят. Атаките на "Ислямска държава" са принудителни действия в защита, след като джихадистите понесоха сериозни териториални и финансови загуби от международната коалиция срещу тях, предаде Фокус.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей