Свързани новини

06.03.2011 17:12

Исторически референдум за съдбата на Дружба

Видян 1340 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

2900 души са се включили досега в подписка за свикване на местен референдум в столичния район Искър срещу презастрояването на жилищните комплекси Дружба 1 и 2. Това заяви Борис Цветков, председател на инициативния комитет.
Очаква се до края на тримесечния срок на подписката подкрепящите я да надхвърлят 3000 души. Около 59 000 са избирателите в района, а за да е легитимно свикването на референдума, трябва да са се подписали 10% от тях, обясни Цветков.
Инициативата е първа по рода си в опита на граждани за спиране на строителството в жилищни комплекси чрез референдум. Получената масова подкрепа и събраните хиляди подписи за свикване на референдум доказват, че институциите не съгласуват с гражданите устройството на територията и провеждат процедурите формално и непрозрачно за хората, заявиха инициаторите. Събраните подписи ще бъдат внесени в деловодството на СОС в началото на седмицата, а искащите референдум призовават общинските съветници да проявят гражданска съпричастност и да подкрепят идеята. Активистите се обръщат към депутатите в Народното събрание за промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, както и в други нормативни актове, които да намалят изискванията за лични данни при подобни инициативи. Те предлагат в подписките да има само три имена и подпис, ако това е невъзможно - да се изписва и рождена дата, но без ЕГН.
Въпросът за референдума е: "Да се забранят ли и да не се допускат изменения на градоустройствените планове, предвиждащи ново строителство, и да не се издават разрешения за строеж за влезлите в сила градоустройствени изменения в цялостно проектираните и изградени жилищни комплекси Дружба 1 и 2 в район Искър в столична община?"


 



Етикети
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днешният ден подчертава важността на оригиналността

Днешният ден подчертава важността на оригиналността,