22.07.2024 09:22

Износът на ток за Украйна вдига цената у нас до №4 в ЕС: Експертите

Видян 2634 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първата половина на месеца България е с четвъртата най-висока цена на тока в Европейския съюз, съобщиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели. На пазарния сегмент „ден напред“ за ден на доставка 18 юли 2024 г. България дори се нареди на трето място по най-висока цена на електроенергията в Европа след Румъния и Сърбия, по данни на energyineu.com.


Енергийни експерти посочиха две основни причини за тези високи цени, надвишаващи цените в останалата част на Европа – дефицит на електроенергия, предизвикан от износ на ток за Украйна и високо потребление заради високите температури.

Фотоволтаици

“Основната причина е липсата на стратегия и подготовка за този сценарий. Нас ни изненада сценарият продължителни много високи температури, имаме активно развитие на фотоволтаици – пандемия от фотоволтаици – и се оказа, че системата ни не е готова да компенсира угасването на фотоволтаиците след 17 ч. Има недостиг на електроенергия, липса на маневрени мощности и оттук цените стигнаха такива високи нива. Тези високи цени ще ги плащаме ние, с нашите битови сметки един ден“, обясни Иван Хиновски пред БНТ.

Той посочи, че през последните дни цената е стигнала 1800 лв./МВч. във вечерните часове между 21 и 22 ч.

„Либерализацията на пазара се отложи до 1 януари 2026 г. Няма как да се избяга от тази либерализация, това е ангажимент, поет от България като член на ЕС. Ние сме единствената страна членка, която не е въвела напълно либерализиран пазар. Когато това се случи, новите цени ще се отразят на всички нас“, заяви енергийният експерт Явор Куюмджиев.

В момента битовите абонати плащат фиксирани цени, определени от държавния регулатор. Когато обаче битовите потребители също минат на нефиксирани цени на свободния пазар на ток, ще плащат цени според пазарните. „Всички промишлени потребители плащат на почасово потребление, т.е. ако промишленият потребител ползва електроенергия между 21 и 22 ч., както беше преди ден, ще плаща 1800 лв./МВч, плюс процент – комисионна за търговеца на ток. Процентите варират – между 3 и 7% от цената на борсата за часа“, обясни Явор Куюмджиев.

Износ за Украйна

„Кризата с електроенергията в Украйна влияе на цената на тока у нас, защото Украйна внася 2000 мегавата, след като руснаците разрушиха половината от генериращите мощности, и голяма част от тази енергия идва от България. Има голямо търсене и малко предлагане. Това качва цената на пазара на ток. Когато търсенето е по-голямо от предлагането, цените се качват“, каза Явор Куюмджиев.

България има постоянен износ от 1300 мегавата за Украйна през Румъния, съобщи Иван Хиновски. В последните няколко дни малка част се изнася към Гърция.

Защо цените в Западна Европа са по-ниски

„Западна Европа продължава да работи на евтината ядрена енергия на Чехия, Словакия и Франция. Ако Германия прекъсне вноса от Чехия и Франция, цената на електроенергията ще стане два пъти, колкото в България. Ние все още имаме базова енергия (енергия от ТЕЦ-ове и АЕЦ „Козлодуй“)“, обясниха експертите.

„Електроенергията не може да се транспортира без колосални загуби на повече от 700 км. Това, че съществува единен пазар, не означава, че някой може да си купи енергия във Франция и да я пренесе до Украйна. Това чисто физически не е възможно. И затова в различните региони на Европа има различни цени“, обясни Явор Куюмджиев.

Той посочи, че много от производствените компании, които ползваха газ, сега са минали на ток след кризата през 2022 г. заради санкциите срещу руския газ заради войната в Украйна. Сега високите цени на тока отново ги поставят във втора криза като тази преди 2 г. с високите цени на газа.

При големи горещини ефективността на фотоволтаиците пада с 15%, обясни Иван Хиновски. Високата ефективност на фотоволтаиците е свързана с охлаждането им. Слънцето е необходимо на фотоволтаиците да работят, но не и високата температура.

В България в момента имаме базово потребление от 4000 МВ, което е основно от климатиците. Имаме 2000 МВ от АЕЦ „Козлодуй“, имаме фотоволтаично производство през деня и в 17-19 ч. то свършва. И тук идват ТЕЦ-овете. Само ТЕЦ-овете в момента в България могат да компенсират този дефицит, обясни експертът.

„Политиката на Европа ме плаши много. 475 евро/тон въглероден диоксид е таргетираната цена до 2040 г. Всичко, което ползва газ и въглища, ще бъде приключено“, каза Иван Хиновски, коментирайки таксите за въглеродни емисии, които ЕС наложи в опит да ограничи употребата на петрол, газ и въглища за сметка на енергия от ВЕИ.

 

Източник: obektivno.bg



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Нещата ви ще се подредят добре днешния ден

Нещата ви ще се подредят добре днешния ден, въпреки