Израелски танкове навлизат в Рафах

Свързани новини

07.05.2024 11:27

Израелски танкове навлизат в Рафах

Видян 612 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Израелската армия е навлязла в град Рафах в южната част на Газа, тъй като Западен Ерусалим обяви удари срещу бойците на Хамас в района.



В изявление във вторник сутринта Израелските отбранителни сили (IDF) заявиха, че провеждат "прецизна антитерористична операция в източната част на Рафах" в опит "да елиминират терористите от Хамас".



Видеозапис, разпространен от израелската армия, показва най-малко четири израелски танка от страната на Газа на пропускателния пункт Рафах на границата с Египет. Част от клипа очевидно е заснет от войник, седнал върху едно от превозните средства.



Израелските сили за отбрана също така заявиха, че техните войски са "успели да установят оперативен контрол от страната на Газа на пропускателния пункт". В него се добавя, че сухопътните войски и военновъздушните сили са унищожили военните структури на "Хамас" в района, твърдейки, че са елиминирали около 20 бойци.


Според неназован палестински служител по сигурността и египетски служител, цитиран от Times of Israel, израелските танкове са достигнали близо 200 метра от терминала на КПП Рафах, който е директно на египетската граница. Египетският служител заяви пред вестника, че "операцията изглежда е ограничена по обхват".



Израелската армия заяви, че е насърчила местните жители да се евакуират в разширената хуманитарна зона в Ал Мауаси, разположена на брега и по-далеч от КПП Рафах.


Операцията в Рафах идва, след като израелските сили за отбрана заявиха, че от района са били изстреляни минометни снаряди срещу израелските войски, убивайки четирима войници и ранявайки няколко други. То следва и решението на "Хамас" да приеме египетско-катарско предложение за прекратяване на огъня, подробностите за което засега остават неясни.



Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху обаче заяви, че сделката "далеч не отговаря на основните искания на Израел". В него се добавя, че националният военен кабинет единодушно е решил да продължи операцията на израелските сили за отбрана в Рафах, "за да приложи военен натиск върху Хамас" и да постигне напредък в освобождаването на заложниците, заловени от палестинската екстремистка групировка от началото на военните действия на 7 октомври.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.