Свързани новини

19.12.2009 11:46

К. Пенчев: Съдиите от ВАС заслужават повече от две заплати

Видян 1877 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съдиите във Върховния апелативен съд заслужават повече от две заплати и то не като премии, а като обезщетение за вреден труд. Това каза в предаването „Годината" на Дарик радио председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.  „Не може по 300 дела на година на върховен съдия. Това е лошо и за хората, защото какво качество можем да искаме ние, ако един съдия решава по две дела на ден. Бюджетът на съдебната власт е независим и когато остане - остатък има 58 милиона лева от икономии, от които евентуално 24 милиона лева ще се раздадат, този остатък ще отиде в следващата година в бюджета на съдебната власт, няма да отиде на друго място", добави още Пенчев.
Относно скандала с Красьо Черния председателят на ВАС каза: „Ако прием, че проблемите в съдебната власт са едно кълбо от вълна, някой неизвестно защо и неизвестно защо тогава дръпна едно конче' от центъра на кълбото, отряза го с ножицата и каза: ето това е Красьо Черния, това е проблем на съдебната власт и ние започнахме да дърпаме това конче'. То се скъса, разбира се, накрая и кълбото си остана още по заплетено. Красьо Черния е едно от лошите явления в съдебната власт - то не е нито единственото, нито най-важното”.
Константин Пенчев заяви още, че целта на съдебната власт през 2010 година ще е с помощта на другите власти да се разберат така, че да бъде направена една работеща и ефективна съдебна система, но добави, че за целта трябва да бъде постигнат консенсус за основните моменти в тази реформа. „Според мен най-важният проблем е, ако говорим за кълбото, да му намерим края и да започнем да го разплитаме. Крайно време е вече представители на всички власти да седнат на една маса и да напишат нужните промени. Първо, трябва да се смени изборът за ВСС. Да се направи по-работещ. Да се избират по внимателно членовете. Второ, нужна е промяна в начина на атестиране на администрацията, в начина на провеждане на назначенията и повишенията - трябва да има нов ясен и прозрачен начин. Трябва да се постигне консенсус, ако щете на ниво Консултативен съвет за национална сигурност, да се постигне консенсус по основните неща - ВСС, начин на кадруване, начин на повишаване и назначаване на администрацията. И когато има съгласие по тези основни пунктове, тогава съответните специалисти сядат и казват: Конституция трябва да се променя, закони трябва да се пишат нови". Пенчев заяви още, че според него резултатът от скандала с Касьо Черния е положителен, защото „Красьо хвърли съмнения за корупция върху конкретни имена, които дори си признаха, подавайки оставка, за някакви провинения. Вече и най-големите чугунени глави в съдебната власт, които пречат умишлено на реформата, част от тях вече не могат да казват, че ти щом не ми посочваш имена на корумпирани, значи корупция в съдебната власт няма", категоричен бе Пенчев. Информация на Дарик радио, цитирана от БГНЕС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв

Не много ефективен ден


Не много ефективен ден, по-добре да го използвате за