Свързани новини

28.05.2009 08:53

Кастро: Нищо не може да оправдае изтезанията при разпити

Видян 1355 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият кубински лидер Фидел Кастро заяви че нищо не може да оправдае изтезанията. Изявлението му е по повод реч на бившия вицепрезидент на САЩ Дик Чейни, който оправдава по-твърдите разпити на заподозрени в тероризъм, предаде БГНЕС.


"Колкото и болезнени да са атентатите срещу народа на САЩ на 11 септември 2001г., които всички осъждат, изтезанията са подли и срамни действия, които нищо не може да оправдае", писа бившият кубински президент в едно от своите "размишления", публикувано на сайта cubadebate.cu.


"В нашата страна въпреки най-тежките опасности, които ни заплашват от десетилетия, никога никой не е бил изтезаван, за да бъде получена информация", уверява Фидел Кастро. "Атаките на Чейни срещу администрацията на Барак Обама "бяха наистина тежки, но тероризмът не е паднал от небето. Това е метод, измислен от САЩ за борба срещу кубинската революция", продължава Кастро, припомняйки опитите на ЦРУ да го отстрани, както и ембаргото срешу Куба, въведено от американците през 1962 г.


"Първо помислих, че речта на Чейни може да е открито предизвикателство, отправено към новия президент, но когато прочетох официалната му версия, разбрах, че бързият отговор е бил предварително подготвен", пише Кастро без да изяснява повече идеята си. Чейни, който е един от подбудителите на много критикуваните разпити с методи на насилие, заяви, че тези "по-силни методи" срещу "закоравели терористи" са позволили да бъде спасен животът на американски граждани.


"Във войната с терора няма място за полумерки. След терористичните нападения от 11 септември 2001 г. всички очакваха повторение на атаките.. и службите за сигурност само се опитваха да предотвратят нови убийства... Разпитите с използване на техниката с вода бяха необходими, оправдани и законни", подчерта Чейни.


В условията, които са попаднали САЩ през 2001 г., администрацията на Буш не е имала друга възможност, добави той. Чейни направи това изказване след реч на Обама за националната сигурност, в която той обоснова намерението си да закрие затвора в Гуантанамо.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес ще внасяте суматоха около себе си

Днес ще внасяте суматоха около себе си. На ум ще ви