17.04.2009 09:47

Китай отпусна заеми за 10 милиарда на Казахстан

Видян 1448 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай предоставя на богатия на петрол и газ Казахстан заеми на сума 10 милиарда долара. Това е поредната китайска сделка поставяща си за цел получаване на достъп до чужди ресурси, отбелязва Франс прес, цитирана от БГНЕС.


"Чайна Нешънъл петролиум Корп" (CNPC) заяви, че е подписала споразумение да предостави финансова помощ на "КазМунайГаз", националната петролна и газова компания на богата на суровини централноазиатска република. Съгласно споразумението, което беше подписано вчера, CNPC ще отпусне заем от 5 милиарда долара на "КазМунайГаз". Двете компании са подписали и още едно отделно споразумение за покупката на дял в "MangistauMunaiGas" от индонезийска петролна корпорация. Предоставеният от CNPC трябва да помогне за покупката на този дял, а също така за строителството на газопровод Бейнеу-Бозой-Акбулак, който ще работи в южен Казахстан. Експортно-импортната банка на Китай също е подписала договор за отпускането на други пет милиарда долара на държавната Банка за развитие на Казахстан. От Калгари до Каракас Китай подписа безпрецедентна серия от договори през последните два месеца, на фона на спада на цените на енергийните суровини. Пекин вече се договори с Русия за 25 милиарда долара заем за "Роснефт" и "Транснефт", които трябва да доставят на Поднебесната по 15 милиона тона петрол годишно за 20-годишен период. Китай подписа и многомилиарден договор с Венецуела.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Докато размишлявате на спокойствие сигурно

Докато размишлявате на спокойствие сигурно ще ви се