ММА звезда на Саудитска Арабия

Свързани новини

18.05.2024 07:35

Когато се бия, усещам душата си жива: Хатан Алсаиф, новаторската ММА звезда на Саудитска Арабия

Видян 4861 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хатан Алсаиф е свикнала със спарингите с мъже. Рядко се притеснява да се изправи срещу по-тежки, по-силни противници, тя знае какво е да абсорбира удар след удар, докато сълзите не започнат да блестят в очите й, лицето й е червено и горещо от плач.

Като една от малкото жени във фитнеса си в Рияд, Саудитска Арабия – и единствената жена, която се надява да се бие на елитно ниво – Алсаиф няма друг избор, освен да тренира със и срещу своите колеги мъже, когато за първи път се заема с бойни изкуства. Тя приписва понякога бруталното си въвеждане в спорта като една от причините за успеха си.

"Бях единственото момиче, което го правеше ден и нощ, ден и нощ, ден и нощ", казва Алсаиф пред CNN Sport. "Винаги правя спаринги с момчета, тренирам с момчета, винаги съм с момчетата във фитнеса.

"Това не е лесно нещо, така че когато става въпрос за клетката, когато получа удар от момиче, се чувствам като:" Уау, това ли е всичко, което имаш? "

22-годишната жена вече влезе в историята в ММА, още преди двубоя си в атомна категория (Разделението за атомно тегло в смесените бойни изкуства обикновено се отнася за състезатели с тегло под 48 kg) срещу египетката Нада Фахийм в петък, който спечели с нокаут във втория рунд.

През януари Алсаиф подписа договор с Професионалната лига на бойците (PFL), което я прави първата жена от Саудитска Арабия, която се присъединява към глобална ММА Promotion.

Това беше забележителен момент в страна, известна със своите социално консервативни нагласи, където възможностите за спорт исторически са били ограничени за жените. Женският футболен отбор на Саудитска Арабия изигра първия си мач едва преди две години, докато местната футболна лига не беше създадена до 2020 г.

Алсаиф е напълно наясно със статута си на пионер за жените ММА бойци в Саудитска Арабия и приема сериозно такава отговорност.

"Това е голямо, за да бъда честен, защото ще нося това нещо през целия си живот", каза тя, говорейки пред CNN преди дебютния си двубой в ММА в петък. "Малко е тежко да го нося, но съм развълнуван и горд, че съм човекът, който ще го направи. "

Алсаиф преживява трудно възпитание, осиротяла е на 10-годишна възраст, след като и двамата ѝ родители умират за кратък период от време. Тя казва, че се е борила с депресията през тийнейджърските си години, преди да намери утеха в бойните изкуства, помагайки й да открие чувство за цел и мир.

"Нямах нормално детство или лесно детство заради загубата на родителите ми", казва Алсаиф. "Но след Бог, бойните изкуства ми помогнаха много – толкова, толкова, толкова много. Това промени живота ми на 100% към по-добро.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.05.2024 11:27

    Горката глупоретина

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 02 юни 21:00ч.

Загадката Анри Пик

Режисьор: Реми Безансон
В ролите: Фабрис Люкини, Камий Котен, Алис Изас, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал, Ханна Шигула и др.

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.