02.06.2015 15:39

Комисията КТБ готова с промените за банковата тайна

Видян 1095 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В рамките на днешния ден или най-късно до утре депутатите от временната комисия за проверка на обстоятелствата около случая с Корпоративна търговска банка (КТБ) ще излязат с общ законопроект за промени в Закона за кредитните институции, които по същество предвиждат отпадане на банковата тайна за банки, изпаднали в несъстоятелност.


Това стана ясно от днешното заседание на комисията "КТБ" в парламента, която съвсем скоро трябва да приключи своята дейност и да излезе с доклад за свършената работа, съобщи БГНЕС.


По искане на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете и на министъра на финансите синдиците на банка в процедура по несъстоятелност ще трябва да оповестят публично в седемдневен срок сведения относно физически и юридически лица и размера на техните влогове, сметки и кредити, предвиждат промените. Предстои финалните текстове на законопроекта да бъдат изготвени до часове и подписани от депутати от всички парламентарни групи, които участват в комисията.


Предвижда се предоставянето на сведения за физически и юридически лица и размера на техните влогове и сметки, на които са били предоставени привилегировани лихвени условия в отклонение от обявените от банката условия, ако тези лица са извършили разпоредителни сделки със своите влогове в периода след поставянето на банката под специален надзор.


Финансовият министър и председателят на Фонда за гарантиране на влоговете ще могат да изискат и сведения за физически и юридически лица, които са извършили уведомление за цесия и/или са направили волеизявление за прихващане след поставянето на банката под специален надзор. Синдиците ще трябва да предоставят публично и информация за договорите, по които липсва учредяване на уговорените обезпечения и надлежно вписване на сключените договори за учредяване на обезпеченията, както и за договорите, в които липсват заложените като обезпечение ценни книжа.


Ключова промяна, която предстои да оформят юристите към комисията КТБ, касае и публичното оповестяване на договорите със свързани лица и кухи фирми, които са получавали кредити от дадена банка, след което на свой ред са се превръщали в кредитори. "Цялата трагедия в случая с "КТБ" е свързана с това, че поставени кредитополучатели се превръщат в кредитори. Не трябва да позволяваме на кредитополучатели да стават кредитори, да се превръщат в квазибанка", обясни депутатът от БСП Румен Гечев.


В промените в Закона за кредитните институции, които ще излязат като резултат от работата на комисията "КТБ" ще бъде записано също и че по искане на финансовия министър или Фонда за гарантиране на влоговете синдиците ще трябва да предоставят сведения относно влоговете, сметките и кредитите в банката на политически партии и на лица, заемащи висши държавни други длъжности, техните семейства и на юридически лица, свързани с тях.


"Голяма част от кредитите, получавани от КТБ, са необезпечени, давани са на фирми без имущество, скоро създадени, без персонал и т.н., които не биха могли да гарантират средствата, които са получили", обясни председателят на комисията Десислава Атанасова, която представи част от промените, които ще бъдат заложени в законопроекта. Атанасова добави, че в устава на КТБ има възможност банката да прави дарения на политически партии и "ще е интересно да видим дали такива дарения са съществували".


Ще станат ясни и консултантските договори, договори за наем и други безвъзмездни договори, сключени между банката и лицата, заемащи висши държавни длъжности и техните семейства.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес, вие и вашият партньор ще имате възможността да научите нещо ново

Днес, вие и вашият партньор ще имате възможността да