15.09.2008 16:23

Кражбите от Топлофикация осчетоводени като дългове на хората

Видян 1797 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Спиране на топлата вода и още незаконни мерки прилага Топлофикация – София. Лъжите на компанията се сипят една върху друга. Най-наглата от тях е, че дълговете на софянци били 240 млн. лева, запушили дружеството и то просто ги прехвърлило към Булгаргаз (т.е. държавата, което значи данъкоплатците).

Истината е, че приблизително на толкова – 234 милиона лева, са платени за неизразходвано от абонатите гориво. Това е станало чрез фактурно завишаване на количествата разпределена енергия.


Пръв бившият икономически министър Румен Овчаров разкри ужасяващия факт, без да назовава конкретни числа. Той го направи преди близо две години. Като енергетик просто пресметнал, че домакинствата няма как да са потребили толкова топлина, колкото им отчитат. Всичко това станало ясно при засичане на оперативните сметки на Топлофикация и тези на топлинните счетоводители. Още тогава в присъщия си нагъл стил парнаджиите коментираха, че въпреки нереалното количество, което уж е потребено от абонатите, хората щели да си платят за грешката на фирмата.


В свой сигнал до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу българската Федерация на потребителите съпоставя количествата подаден и използван от Топлофикация газ. За пет години изчезват почти милион кубически метра газ на стойност 234 милиона лева – една доста по-голяма далавера от закупуването на близалки, джакузита и воденето на манекенки по морета и партита. Схемата работи включително и през първия и втория отоплителен сезон с кмет Бойко Борисов. А е известно, че мажоритарният дял от 58% в Топлофикация се държи именно от общината. Сумата подозрително съвпада с дълга на дружеството към Булгаргаз.


Няма съмнение, че не само ръководството на дружеството по онова време е забъркало многомилионния удар. В играта със сигурност няма как да не присъстват и фактори от Булгаргаз – неслучайно има съвпадащи членове в управителните съвети, от Общината и от страна на държавата, която държи 42% от акциите в Топлофикация – София.


Икономисти:


Да занулят сметките на хората, с тях наказват бедните




Единственият шанс на заварилото незавидно положение ръководство на Топлофикация е зануляване на старите сметки на хората, съветват икономисти. Всичко, което е натрупано като дълг от гражданите, на практика е счетоводно натъкмяване за потулване на кражбите в самото дружество. Не е редно клиентите да плащат чужди сметки. Докато няма изчистване, няма да има и плащания. Сега пари дават само бедните. Средната класа и богатите отказват – при 50% длъжници, не са платени над 70% от борчовете. Те са наясно, че при процес ще осъдят безпроблемно дружеството.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да прекалите в опитите си да постигнете нещо

Днес може да прекалите в опитите си да постигнете нещо