03.12.2008 10:05

Кризата удари и дипломираните гурбетчии

Видян 1448 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономическата криза вече е засегнала не само машенците с нисък образователен ценз, които заработват в чужбина най-вече в строителния бранш, а и образованите и висококвалифицираните служители. Стотици българи с диплома за висше, които от години се реализират в елитни компании в свери като туризма, търговията, информационните технологии и финансите в Западна Европа и САЩ, се завръщат у нас заради породените от кризата съкращения.


Както 19` скоро писа, всеки ден автобуси с нашенци, работили досега на Запад, пристигат в България. Родните гурбетчии са предимно от Испания и Италия и повечето от тях не са се занимавали с квалифицирана работа. Най-голяма част от засегнатите от икономическата стагнация в различни сектори са от Великобритания. Пред тях обаче не стои толкова въпросът дали ще намерят в родината си подходяща за професионалната им квалификация работа, колкото този за възнаграждението, което у нас е между 5 и 10 пъти по-ниско от това, на което са свикнали на Острова.


19` разбра, че се завръщат добре образовани българи, заемали доскоро престижни позиции в САЩ. В Америка започвали съкращения, при които първо го отнасят чужденците, и то не чрез директни уволнения, а след отказ за подновяване на работните визи. По този начин са били напъдени доста дипломирани гурбетчии, заемащи дори мениджърски позиции.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева