31.12.2008 10:42

Кустурица: Настъпва държавният капитализъм

Видян 1604 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През следващата 2009-та година всички страни по света ще бъдат завладяни от държавния капитализъм. Всички окончателно ще разберат, че е настъпил края на либералния капитализъм. Това прогнозира световноизвестният режисьор Емир Кустурица часове преди настъпването на Новата 2009-та година.


"Надявам се благодарение на световната криза да се стигне и до промяна на ценностите, на съвремената ценностна система въобще. Идва краят на либералния капитализъм, който ще бъде заменен с държавния капитализъм. Всяка криза в миналото е водила до война. Надявам се този път поне това да ни се размине, да минем без война", каза още известният режисьор. Той обеща през следващата година на един от най-големите кинофестивали на Балканите да успее да доведе и сексимволът на нашето време Моника Белучи. Неотдавна Кустурица обяви, че ще снима филм за Южна Осетия.


БГНЕС припомня, че 54-годишният сръбски режисъор, който е роден в Сараево още като ученик снима късометражни филми, за които е награждаван. Завършва филмова режисура в известната Филмова академия в Прага. Неговият студентски филм „Герника“, сниман по новелата на сръбския писател Антоние Исакович, печели награда на Фестивала на студентския филм в Карлови вари през 1978 г. След дипломирането си, Кустурица се връща в Босна и Херцеговина, където започва професионална кариера в Телевизия Сараево. Първият му филм „Невестите пристигат“ -1979, предизвиква доста противоречия, след което бива забранен, поради „неприкрито третиране на сексуални табута“. По-голям късмет има със следващия телевизионен филм „Бюфет Титаник“ -1980 по едноименния разказ на нобелиста Иво Андрич, като с този филм печели наградата за режисура на Телевизионния фестивал в Порторож -Словения.


Своя талант показва в следващия си филм „Баща в командировка“ -1985, също по сценарий на Абдулах Сидран. Тази творба донася на Кустурица Златна палма на Филмовия фестивал в Кан и номинация за наградите на Американската филмова академия „Оскар“ за най-добър филм от неанглоезична страна. През 1989 г. Кустурица, отново на Филмовия фестивал в Кан, е награден за режисура на филма „Циганско време“. За същия филм печели и специалната награда на Роберто Роселини. Следващият филм на Кустурица, „Ъндърграунд“ (Underground) му донася втора Златна палма на Филмовия фестивал в Кан. През 1998 г. Емир Кустурица създава романтичната комедия из живота на ромите „Черна котка, бял котарак“, за която получава Сребърен лъв на фестивала във Венеция през 1998 г. През 2003 г. Емир Кустурица завършва филма „Когато животът беше чудо“ . Действието се развива по време на последната война в Босна и Херцеговина: противници отвличат сина на главния герой Лука, който пък решава да го размени за пленена босненка. Завръзката във филма става, когато Лука се влюбва в пленничката си. Кустурица се проявява и в областта на музиката: в рок-групата „Пушенето забранено“ е свирил като бас-китарист, а сега свири като китарист с променения състав, който има и английско име „No Smoking Orchestra“. Заедно обикалят света и изнасят концерти под името Emir Kusturica & No Smoking Orchestra. Макар да е от мюсюлмански произход, през 2005 г. Кустурица се отказа от исляма и премина в православието. /БГНЕС


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес ще внасяте суматоха около себе си

Днес ще внасяте суматоха около себе си. На ум ще ви