02.11.2015 16:14

Лекарският съюз скочи срещу Закона за здравното осигуряване

Видян 1361 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По конституционно несъобразен начин с преходните и заключителни разпоредби на Проекта за Закон за бюджета на НЗОК се правят кардинални промени в Закона за здравното осигуряване, изменен само преди 4 месеца. Практически се ликвидира договорното начало, залага се административно определяне на финансови ограничения за всички изпълнители и потребители на здравни услуги.


Това се посочва в декларацията, която бе приета по време на 64-тия извънреден събор на Българския лекарски съюз. От БЛС не са съгласни с клаузата в бюджета на Здравната каса, която позволява Надзорният съвет на НЗОК да променя цените и посоките на финансиране по собствено решение, включително ако не е подписан Национален рамков договор с лекарите за годината.
„Съсловието на българските лекари няма да приеме авторитарно и ултимативно налагане на правила, елиминиращи договорното начало“, отбелязват от съсловната организация. Те настояват да не се приемат всички предложения от проектозакона за бюджета на НЗОК, водещи до изменения на други закони. От БЛС се заканват, че ако исканията им не бъдат изпълнени, няма да участват в преговорния процес за НРД 2016 г. и ще използват „всички позволени от закона средства за защита на правата и интересите на българските лекари, на пациентите и обществото", включително и да информират европейските институции и партньори.




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

дева