30.06.2024 07:22

Логото на Pepsi с "израелското знаме" предизвиква скандал в Ливан

Видян 4035 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според местни медии срещу бутилиращата компания PepsiCo в Ливан е подадена официална жалба заради нов дизайн, напомнящ израелското знаме, а мнозина призовават за бойкот на марката в страната.

Ливанската модерна компания за търговия (LMCT) неотдавна пусна в продажба синьо-бяла капачка за стъклените си бутилки, с две ивици около името, съобщи базираното в Бейрут издание L'Orient Today. Според изданието новото лого е предизвикало "общонационална кампания" срещу компанията.


Според изданието ливанският адвокат Зиад Джаафил е подал жалба до прокуратурата в Бейрут миналата седмица, като е поискал от бутилиращата компания да спре използването на логото "поради сходството му по цветове и оформление с израелското знаме".

Адвокатът съобщава, че обвинява ливанската бутилираща компания в "подбуждане на размирици" и "нарушаване на законите за бойкот" срещу Израел.

Подаването на жалбата беше потвърдено от известния имам в Бейрут, Хасан Мораиб, в публикация в X (бивш Twitter). Според духовника в документа се изисква LMCT незабавно да изтегли продуктите си от пазара.


Съобщава се, че новото лого е възмутило местните жители. Според L'Orient Today хората в Южен и Северен Ливан са се опитали да попречат на камионите за разпространение на Pepsi да влязат в техните райони. Собствениците на магазини съобщават, че са изпразнили бутилките и кутиите на Pepsi по улиците и са ги унищожили.

Един видеоклип, споделен в социалните медии, уж показва как мюсюлмански проповедник изгонва дистрибутор на Pepsi от град Бар Елиас.

LMCT публикува изявление, в което отрича "неоснователните обвинения" в подкрепа на Израел, допълва L'Orient Today.

Ливан подкрепя десетилетната политика на Арабската лига за бойкотиране на Израел в знак на солидарност с палестинците. Призивите за спиране на закупуването на стоки, произведени от американски компании, които се смятат за подкрепящи еврейската държава, нараснаха след последната ескалация на израелско-палестинския конфликт през октомври.


Ливан има обща граница с Израел и е дом на "Хизбула" - шиитска мюсюлманска милиция, която смята еврейската държава за враг. Хизбула и израелските военни си разменят ракетни атаки през границата.

По-рано този месец Израелските сили за отбрана (IDF) обявиха, че са финализирали "оперативните планове за офанзива в Ливан". Лидерът на Хизбула, Хасан Насрала, отговори, като заяви, че милицията е готова за пълномащабен конфликт с Израел.


 Мария Пенчева


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

скорпион