15.05.2009 10:38

МААЕ: Ядрените държави се удвояват

Видян 1390 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броят на потенциалните държави-притежателки на ядрени оръжия би могъл да стане над два пъти по-голям през следващите няколко години ако основните сили не предприемат радикални стъпки към разоръжаване, заяви ръководителят на специализираната агенция на ООН по въпроса, предаде Ройтерс.


Мохамед ЕлБарадей казва, че заплахата от разпространение е особено голяма в Близкия Изток и международният режим, чиято цел е да ограничи разпространението на ядрени оръжия е в риск от разпадане, пише "Гардиън". "Всеки режим... трябва да има чувство за честност и справедливост и това не е налице", изтъква генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в интервю за вестника. Той прогнозира следващата вълна от разпространение да включва виртуални ядрени държави, които могат да произвеждат плутоний от високо обогатен уран и биха притежавали ноухауто да произвеждат ядрени бойни глави, но биха спрели в точката малко преди създаването на оръжие. Такива държави ще останат технически в съответствие с Договора за неразпространение на ядреното оръжие, бидейки на няколко месеца разстояние от разполагането и използването на това оръжие, заявява ЕлБарадей. "Това е феномен, който наблюдаваме сега и който тревожи хората за Иран", изтъква ръководителят на МААЕ. "И този феномен стига далеч зад Иран. Много скоро... ще бъде свидетели на девет ядрени държави и на други 10 до 20 виртуални ядрени държави". Близкият Изток е бомба с часовников механизъм, тъй като хората се учвстват тотално репресирани от собствените си правителства и несправедливо третирани от външния свят, казва ЕлБарадей, който ще се пенсионира през ноември след повече от 11 години начело на МААЕ. Придобиването на ядрено оръжие от терористични групи е най-голямата заплаха, с която се сблъсква човечеството, според него, отбелязвайки възхода на талибаните в Пакистан: "Притеснени сме, понеже има война в страна с ядрени оръжия". Информацията е на БГНЕС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион