Свързани новини

25.05.2013 11:20

Марин Райков разговаря с италианския премиер за енергетиката

Видян 962 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министър-председателят Марин Райков връчи орден "Мадарски конник" първа степен на италианския адвокат Джузепе Консуло заради неговата помощ за изчистване името на България от обвиненията за атентата срещу Папа Йоан Павел Втори.


Това стана на церемония в българското посолство в Рим по случай 24 май, съобщи БНР. "В едни много тежки времена за България, в един период, който беше силно белязан от Студената война, г-н консулът помогна на България да изчисти името и образа си. В периода 1982-1986 година България трябваше да докаже на света, че нейното име не може да бъде отъждествявано с един от най-ужасните актове на насилие – атентата срещу папата", каза Райков.


По-рано, Марин Райков се срещна с италианския премиер Енрико Лета. Акцент в разговора е била енергетиката: "Аз настоях много на значението, което ние отдаваме на проекта "Набуко Запад", на политиката на диверсификация не само на маршрутите, но и на източниците, подход, който е в основата на българската политика в сферата на енергетиката. Лета също имаше своите анализи, които сподели с мен с оглед на проблемите, които са пред италианската икономика, те също не са малко", каза той.


Както всяка година на 24 май, водена от премиера българска делегация бе приета от папата. Изненадващо, оперната певица Александрина Пендачанска, председателят на БАН Стефан Воденичаров и режисьорът Явор Гърдев не бяха допуснати на аудиенцията и останаха да чакат в двора на Ватикана. Служители от българското посолство обясниха, че в последния момент ватиканската администрация е съкратила предварително уточнения брой на делегатите, без мотиви и без да предупредят за това предварително.


От днес до понеделник министърът на културата Владимир Пенев ще бъде на посещение в Рим, където ще открие "Празник на българското кино". Това е шестото издание на Дните на българското кино в Италия, което ще започне с излъчването на филма "Цветът на хамелеона" на режисьора Емил Христов и сценариста Владислав Тодоров. Зрителите могат да видят още "Чужденецът" на Николай Илиев, две серии от сериала "Под прикритие", "Инкогнита" на режисьора Михаил Пандурски, както и документалните филми "Разкриване на Саломе" на Найо Тицин и "Незабравимата Гена" на Магдалена Манолова. В програмата на министър Владимир Пенев са предвидени срещи по повод предстоящото подписване с Италия на междуправителствено споразумение за копродукции, според БГНЕС 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен характер

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен