23.06.2013 15:32

Мартин Шулц: Не се срещат лидери в Европа като Станишев, които да признаят грешка и да я поправят

Видян 1486 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на ЕП Мартин Шулц благодари на Сергей Станишев за това, че именно той е лидер на ПЕС и на БСП в този изключително труден момент. „Не се срещат лидери в Европа, които са толкова силни, че публично да признаят грешка и да я поправят. Това показва, че не е тесногръд и е мислещ човек, а и е просто човек, който греши. Гордея се с него. Гордеем се с подкрепата на всички хора, които те подкрепиха“, заяви Шулц. „Как е възможно Европа да стане по-справедливо място. Да върнем Европа на гражданите. Европа се намира в недобро състояние. ЕС е изправен пред заплаха“, констатира Мартин Шулц пред делегатите. Той заяви,у че е нужна промяна на целия Европейски съюз, а не просто да бъде подкрепян в този вид, в който се намира. „Каква е идеята на Европа – държавите и нациите да си сътрудничат, защото всички сме много по-силни, когато сме заедно. Това е висша форма на сътрудничество. ЕС дава рамки, в които богатите не могат да казват на бедните какво да правят“, каза още Мартин Шулц. 

Тези които искат да спасят идеята на Европа трябва да спасят самия модел на Европейския съюз

„Държавите трябва да си сътрудничат и с институциите за да стигнат до решаване на проблемите. Убеден съм че повече от 90% от европейците споделят тази идея. Тези които искат да спасят идеята на Европа трябва да спасят самия модел на Европейския съюз“, каза Мартин Шулц. Според него това може да стане не като се обсъждат нови договори. „Проблемът е че сега имаме договор и не можем да решим проблемите като обсъждаме проблеми на Европа за 2020 г. Трябва да решим проблемите на хората от Лисабонския договор. Защото безработните не чакат нов договор а чакат решения сега. Европа трябва да мобилизира над 700 милиарда евро за спасяване на банковата система, а от месеци обсъждаме тези 6 милиарда за справяне с безработицата. Това е срамота“, категоричен бе Мартин Шулц

„Надяваме се че по време на заседанието на Евросъвета ще се вземе решение за тези 6 милиарда евро предвидени за 2014 - 2020 г., като последния 1 милиард ще се разпредели чак през 2020 г. Боже мой, младите хора нямат нужда от този 1 милиард през 2020 г. за справяне на безработицата а сега. 

Как да приемем, че банките си раздават милиарди бонуси на служителите, а пенсиите и заплатите на хората намаляват?

Мартин Шулц посочи, че някой от държавните глави предлагат гъвкави инструменти за разпределение на тези средства и техните финансови министри го отказват, за да не се получат по-рано тези средства.“ Това е и една от причините поради които евросъюза не е готов да каже – ДА на бюджета. Надявам се да имам подкрепата ви, че най-голямо количество средства трябва да се даде за използване в най-кратък срок. Защото мерките за справяне с младежката безработица са изключително важни“, посочи Мартин Шулц. Той поясни и механизмите за справяне и с младежката безработица. „Как можем да накараме младите хора да намерят работа? Това не може да стане само с  тези 6 милиарда. Имаме нужда от предприятия които да наемат работници. Повечето работни места са в малките и средните предприятия. Но най-големия проблем на държави като Италия, Испания и др. е че не се отделят средства за техния бизнес. Най-големият проблем е достъпа до средства. Затова питам докога ЕЦБ е готова да дава пари срещу банките с лихва от 0,5%? И то тези банки спекулират с тези пари. Е не от такъв европейски съюз имаме нужда. Това са същите банки и застрахователни компании които се възползват от ниските нива на лихва от ЕЦБ. Някой от тях дори са национализирани. Как да приемем че те ще продължават да раздават милиарди в бонуси на служителите си а пенсиите и заплатите в европейски мащаб да бъдат намалявани?, заяви още Шулц.

Повече справедливост във финансовия сектор, защита на младите хора и дебат за бъдещето на европейския съюз., са основните ни задачи – заключи Мартин Шулц.




Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

скорпион