Милиардер излетя със Спейс Екс за първата частна разходка в открития космос

Свързани новини

10.09.2024 16:37

Милиардер излетя със Спейс Екс за първата частна разходка в космоса

Видян 699 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник милиардер авантюрист излетя за втори път с ракета на компанията "Спейс Екс", за да осъществи първата частна космическа разходка в открития космос, съобщи АП.

За разлика от предишния си чартърен полет, този път технологичният предприемач Джаред Айзъкман си поделя разходите със "Спейс Екс", което включва разработване на чисто нови скафандри, които да бъдат тествани в космическия вакуум.

Лошото време причини двуседмично закъснение на излитането на мисията, наречена "Поларис Дон". Екипажът се нуждаеше от благоприятни прогнози не само за изстрелването, но и за спускането дни по-късно. С ограничени запаси и без възможност да достигнат до Международната космическа станция, те нямаха друг избор, освен да изчакат условията да се подобрят.

Ако всичко мине по план, за първи път частни лица ще проведат космическа разходка, но без да се отдалечават от капсулата. Смятани за една от най-рисковите части на аеронавтиката, космическите разходки досега бяха единствено приоритет на професионални астронавти.

Първото излизане в открития космос бе осъществено от бившия Съветски съюз през 1965 г., последвано плътно от САЩ, за да стане днес редовна практика на екипажите на Международната космическа станция.

Айзъкман, заедно с двойка инженери от "Спейс Екс" и бивш пилот изпитател от военновъздушните сили, стартира преди зазоряване на борда на ракета "Фалкон 9" от Флорида. Излизането в открития космос е планирано късно в сряда или в четвъртък, по средата на петдневния полет.

Но първо астронавтите трябва да стигнат далеч отвъд космическата станция - на височина 1400 км, което ще надмине рекорда за прелитане над Земята, поставен по време на проекта "Джемини" на НАСА през 1966 г. Единствено 24-те астронавти от серията "Аполо", които са летели до Луната, са стигали по-далеч.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 15 септември 21:00ч.

Най-добрата оферта 2013 г. ‧ Трилър/Романтика ‧ 2 ч 11 мин

Режисьор: Джузепе Торнаторе
В ролите: Джефри Ръш Върджил Олдман Силвия Хукс Клеър Доналд Съдърланд Billy Whistler

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Днес ще сте малко вглъбени и замислени

Днес ще сте малко вглъбени и замислени. Потърсете нещо