12.03.2009 17:44

Милиони левове изтичат през „Трамкар“

Видян 3053 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общинското дружество „Трамкар“, което от август миналата година е поделение на Столичния електротранспорт, има дълг от близо 5 милиона лева. Въпреки това общината не инвестира чрез поръчки в него. И на практика свежи пари в дружеството не влизат.


Според съветника от НДСВ Владимир Каролев миналата година общинският съвет е гласувал цели 21 млн. лв. заем за дружеството, които до днес така и не са върнати. „Наливат пари за нищо в едно фалирало дружество“, категоричен е общинарят.


Шефът на транспортната комисия към общината Радослав Тошев отрече да е гласувана такава сума. Той призна обаче, че от бюджет`2008 само за заплати са отишли 1 милион лева.


Както 19` вече писа, ако в София се появят нови трамвайни мотриси, те със сигурност няма да са родно производство. Поръчката за 25 нови мотриси има чужд адресат – Загреб, Хърватия. И за тях от „Московска“ 33 ще платят колосалната сумата от 75 млн. евро. Както стана ясно в сряда, общината ще заплати за 1 трамвай – 2,5 - 3 млн. евро. Съветниците от БСП се заканиха да дадат кмета Борисов на прокурор заради сделката.


Парите за трамваите няма да дойдат от терена от 41 дка на бул. „Цар Борис ІІІ“. Неговата продажба трябваше да бъде „златната кокошка“, която да реши не един финансов проблем. Още през лятото на миналата година, след сливането на „Трамкар“ със Столичния електротранспорт се заложи на приходите от тази сделка за закупуването на нови превозни средства за градския транспорт. В навечерието на спряната приватизация на фирмата теренът е оценен от Агенцията по приватизация на 35-40 млн. евро, припомни Радослав Тошев. Тоест, трябва да бъде спазарен поне на двойна цена от тази, за да покрие общината разходите за новите мотриси.


В края на миналата година Столичният общински съвет гласува общината да изкупи терена от 41 дка, собственост на Столичен електротранспорт. Впоследствие, след закупуването на имота, той ще можел да се продаде чрез Столичната общинска агенция за приватизация.


С парите, които общината ще плати за терена, трябва да бъде финансирано преместването на производствените мощности на "Трамкар" в депо "Красна поляна", както и закупуването на нови превозни средства.


В края на миналата година се очакваше пак с тези пари да бъдат покрити увеличенията на заплатите на шофьорите в градския електро и автотранспорт. Не на последно място на тези средства общинарите залагат да бъде ликвидиран дълга на предприятието.


В конкретния момент обаче това едва ли ще се случи, коментираха пред 19` общинари. Причината е, че в условията на световна финансова криза няма интерес към подобни сделки. Така че едва ли скоро в сектора ще влязат свежи пари.


Пак тази седмица бяха пуснати в движение пет изцяло обновени трамвайни мотриси. Както вече писахме, общият брой на мотрисите е 18. Изпълнението е на чешката компания Инекон, която обаче е поискала преди време удължаване на срока заради забавяне от страна на подизпълнителя „Трамкар“.


Сливането на "Трамкар" е бил единственият възможен вариант за запазването на дейността на фирмата, казват общинари. Те обаче са категорични, че скоро българският трамвай няма да е произведен. Намеренията били след време в София да има завод за трамваи-филиал на някоя водеща европейска фирма. Но признават, че това е въпрос от „далечното бъдеще“.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

скорпион