Свързани новини

01.11.2012 17:15

Младенов: ЕК разпространява слухове

Видян 1550 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подобен тип изказвания от страна на ЕК не са коректни, защото те разпространяват слухове в обществото. Трябва внимателно всяка институция, включително и комисията, да се придържа към правомощията, дадени й от европейските договори, заяви пред БНТ външният министър Николай Младенов по повод заплахата от извънреден мониторингов доклад на ЕК преди документа, чието публикуване бе насрочено за края на следващата година. Вчера говорителят на комисията Оливър Бейли съобщи това по повод избора в парламента на Венета Марковска за конституционен съдия, срещу която има сигнали за нередности. ЕК призова Народното събрание да поеме отговорност и да извърши проверка по твърденията за корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси. Дали ще има извънреден доклад за България зависи от начина, по който ще изпълним всички критерии, на които сме се съгласили в настоящия доклад. Аз съм убеден, че до края на годината България ще покаже сериозен напредък в областта правосъдие и вътрешни работи, който ще бъде регистриран от ЕК, защото много усърдно се работи, коментира още Младенов и успокои, че в такъв случай няма опасност от нов доклад. Струва ми се, че Венета Марковска, срещу която имаше подаден сигнал, е редно да изчисти съмненията около себе си, каза междувременно правосъдният министър Диана Ковачева, предаде БГНЕС. Има достатъчно време до полагането на клетва, Марковска да коментира така направените изказвания по неин адрес. Мисля, че това е право и задължение на всеки човек да изчисти името си, ако е несправедливо обвинен, добави тя. Според нея няма нищо лошо парламентът да изпрати писмо до ЕК, с което да мотивира избора й. Не би следвало България да оставя никакво съмнение у ЕК за прозрачността на изборите, които се провеждат тук, подчерта Ковачева. Парламентът е органът, който трябва да отговори на този въпрос, коментира пък вътрешният министър Цветан Цветанов дали наистина може да има доклад на ЕК, съобщи БТА. "Парламентът и правната комисия са качвали всичко на сайта, за да покажат прозрачността в избора. Предполагам, че в тази посока парламентът ще изпрати писмо, за да може да се обоснове. Знаете, че изборът беше доста многообразен в подкрепата, която получиха кандидатите в съответните политически формации", добави той. Сериозно съм обезпокоен от коментара на ЕК, заяви на свой ред президентът Росен Плевнелиев пред журналисти. "Надявам се българските институции оттук нататък още повече да увеличат усилията си за прозрачност и много достойни кандидати да бъдат избрани, като главен прокурор, както и шефове на различни съдилища. Това е едно предупредително и много сериозно послание на ЕК, което трябва да се вземе изключително сериозно, добави той. 


По-рано днес Георги Георгиев, чието име бе намесено в сигнала срещу Марковска, заяви, че е лъжа това, че с нея са придобили каквито и да било имоти, както и че са живели на семейни начала. Той отрече и друго твърдение - че преди години тя е издействала уволнението на двама полицаи, спрели го пиня за проверка. 

Самата Марковска вече обяви за клевета тези обвинения. 


Днес следобяд започна изслушване на съдийката в правната комисия на парламента. Председателят на комисията Искра Фидосова показа сигнала, в който е посочено, че е от Георги Колев, но не е подписан.

„До мен сигналът е пристигнал единствено с пощенски код и номер на пощенска кутия. Искахме да установим контакт с лицето. Проявих загриженост и още в същия ден съм помолила "Български пощи" да проверят. Отговориха ни, че не съществува такъв пощенски код и няма как да се уточни коя е пощенската кутия", добави депутатката от ГЕРБ. 

По думите й на днешното заседание Марковска ще представи документи, които е искала да даде в писмен отговор до подалия сигнала. 


Депутатът от БСП Янаки Стоилов обаче заяви, че няма процедура, по която Марковска да бъде изслушана в правната комисия. 

„Трябва да сме наясно какво вършим. Това не е част от никаква процедура. Ние сме в необичайната ситуация да изслушваме член на КС, който не е встъпил в длъжност”, добави той. 

Депутатът от ДПС Христо Бисеров заяви, че е по-добре да бъде изслушана Марковска, а според Фидосова няма пречка за това. 



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог