29.07.2024 15:19

МС може да даде НДК без наем на Уебит, но не и да наруши куп закони като Кабинета Денков, който реши да налее 4,7 млн.лв.

Видян 1196 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството предлага да подкрепи Международното изложение WEBIT, като заплати сумата по наемане на Националния дворец на културата, избран за провеждане на изложението от WEBIT фондация, в размер на 350 000 лв. На практика това няма да струва нищо, тъй като и НДК е държавен и без друго е субсидиран. Иначе държавата щеше хем да даде двореца, хем да плати наем за щандове, които сама щеше да построи, хем щеше да му изсипе милиони за билети: най-евтиният за ученици е 500 лв., организаторите искаха да им напълнят залите с 4500 деца. Както вече писахме, ВИП-пасовете стигат до 3000 евро. И такива Денков беше предвидил да се плащат от джоба на данъкоплатеца с официални 2 решения на своя кабинет. Антикорупционно.

През януари тази година Кабинетът Денков възложи организацията по участието на Република България като официална страна – партньор на Международното изложение WEBIT да се осъществи от Министерството на икономиката и индустрията, Министерството на иновациите и растежа и Министерството на образованието и науката. През февруари за целта бяха одобрени допълнителни разходи в размер на 4 700 000 лв. по бюджета на трите ведомства.

Представители на трите министерства проведоха днес среща с организаторите на WEBIT, на която бе обсъдено, че средствата, които ще бъдат изразходвани от държавния бюджет, е целесъобразно да бъдат намалени. Очаква се официален отговор от организаторите.  

Изменението в планираното партньорство на държавата за изложението се налага заради неяснота относно първоначалната концепция по организирането на участието на Република България и свързаните с това затруднения по отношение на поетите ангажименти от трите отговорни институции.

До момента от страна на WEBIT фондация не е постъпвала документация, съдържаща конкретни технически параметри за прецизиране на отделните дейности, което затруднява организирането на участието на страната и възпрепятства обоснованото разходване на държавни средства от такъв мащаб.

Изложението е включено в проекта на календар за 2024 г. на инициативата Бранд България, като общата визия за популяризирането й в рамките на този календар не е разработена и разписана. Към момента инициативата Бранд България е преустановена, което наложи да се преразгледа необходимостта от финансиране от страна на държавата в такива размери на събитието.

С решението на МС от началото на годината беше предвидено всяко едно от трите министерства да сключи договори за наем на площ за изграждане на три щанда, като средствата са в размер на 350 000 лв. за площ от 500 кв. м и съответно 700 000 лв. за площ от 1000 кв. м. Тези суми е било планирано да се заплатят извън средствата за наем на НДК. Посоченото обстоятелство противоречи на всички нормативно установени изисквания и правила за разходване на публични средства и не предполага самостоятелно наемане на площ от страна на трите ведомства, още повече че в посочените суми не се включва изграждане на щанд и неговото вътрешно оформление. Не е ясно и дали фондация WEBIT е включила други ангажименти в посочените суми.

          Друг ангажимент, възложен на министерствата на иновациите и растежа и на образованието и науката с решението от януари, е закупуването на общо 4500 билета за участие във форума, включително на ученици, учители и студенти. Освен организационни препятствия заради прекъсването на учебния процес през октомври, организаторът предлага цена на билет за събитието в размер на 500 лв.

Едновременно с осигуряване на изложбена площ и наем на НДК, според същото решение Министерството на икономиката и индустрията e трябвало да осигури видео техника, обзавеждане, печатни материали, транспорт, хотелско настаняване и кетъринг. Осигуряването на дейностите е планирано в размер до 700 000 лв.
 


Кирил Пламенов




Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мадуро печели трети мандат

Мадуро печели трети мандат

Николас Мадуро печели президентските ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей

Хубав старт на седмицата

Хубав старт на седмицата. Нещата ще се развиват леко,