Мумбай изпревари Пекин, като "милиардерската столица" на Азия

Свързани новини

30.03.2024 16:37

Мумбай изпревари Пекин, като "милиардерската столица" на Азия

Видян 8418 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индийската финансова столица Мумбай изпревари Пекин и за първи път се превърна в "милиардерска столица" на Азия, според списък богатите в света, публикуван от базирания в Шанхай изследователски институт Hurun. Броят на милиардерите в индийския финансов център нарасна до 92, третият най-висок брой в света след Ню Йорк (119) и Лондон (97). Индийската столица Ню Делхи за първи път влезе в челната десетка.

Като цяло Индия има 271 милиардери, третият най-висок брой на планетата, след Китай (814) и САЩ (800), според института.


Мукеш Амбани, собственик на индийския конгломерат Reliance Industries, запазва позицията си на най-богат индиец с нетно състояние от 115 млрд. долара, което го прави и най-богатият човек в Азия. По-рано този месец Амбани влезе в заглавията на вестниците заради пищното предсватбено парти на най-малкия си син Анант. Председателят на Adani Group Гаутам Адани (86 млрд. долара), чието богатство е нараснало с 33%, е вторият най-богат индиец в списъка.


"Индия имаше изключително силна година... доверието в икономиката нарасна до рекордни нива", заяви Рупърт Хугеверф, председател и главен изследовател на Hurun Report. Той също така отбеляза, че изкуственият интелект (ИИ) е бил основен двигател на тази тенденция, като е генерирал над половината от цялото ново богатство през тази година.


Броят на милиардерите в Индия нарасна бързо, откакто страната реформира икономическата си политика през 1991 г. , за да позволи повече чуждестранни инвестиции. Въпреки това несъответствието в богатството между горния 1% и останалата част от страната достигна исторически върхове. Неотдавнашна изследователска статия, в съавторство с икономистите Кумар Бхарти, Лукас Кансел, Томас Пикети и Анмол Соманчи, твърди, че богатството в Индия сега е по-неравно, отколкото по време на британското колониално управление. Делът на националното богатство на горния 1% възлиза на 40,1% през 2022-23 г. , според вестника.

Междувременно индийската икономика продължава да се укрепва значително, отчитайки ръст на БВП от 8,4% между октомври и декември 2023 г. , което е най-бързият темп от шест тримесечия. Южноазиатската страна е на път да се превърне в третата по големина икономика в света в рамките на следващите три години, според различни анализатори.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв