17.07.2024 09:47

МВФ: Брезкит е "изцедил живителните сили на британската икономика"

Видян 284 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В Обединеното кралство противниците на Брекзит получиха нов повод за негодувание след като последните данни на Международния валутен фонд потвърдиха, че напускането на ЕС "е изцедило живителните сили на британската икономика".

Данните идват в момент, когато лейбъристкото правителство на сър Киър Стармър започва да полага усилия за подобряване на отношенията на Обединеното кралство с ЕС след победата им на общите избори.

Премиерът ще бъде домакин на среща на европейските лидери от Европейския политически съвет в двореца Бленъм в четвъртък, само няколко дни след като неговият нов министър за връзките с ЕС Ник Томас-Саймънд отиде в Брюксел, за да започне преговори за нова сделка за Брекзит.

Спешността на проблема обаче изглежда се подчертана в последните прогнози на МВФ. Според него икономиката на Обединеното кралство е нараснала само с 0,1% през 2023 година и ще нарасне само с 0,7% до края на тази година. Макар и растежът да се удвои през следващата година, той все още ще достигне само 1,5 процента. Цифрите поставят Обединеното кралство зад средния растеж от 1,8% за напредналите икономики, докато средното за света ще бъде 3,2%. Германия се очаква да бъде най-добре представящата се в еврозоната с ръст от 1,7 на сто.

Критиците казват, че продължаващото бавно представяне на Обединеното кралство е доказателство, че Брекзит продължава да задържа икономиката. Д-р Майк Голсуърти коментира, че „прекъсването на отношенията с ЕС просто е изцедило живота от страната. Той допълва, че "за щастие нищо от това не е необратимо и сега е време за реалистични оценки при ново правителство, което признава, че спешно се нуждаем от нови, зрели отношения с Европейския съюз".



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв