Свързани новини

11.03.2021 10:43

На маймуни ни направиха: Лични лекари

Видян 2634 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хладилниците са пълни с ваксини, но личните лекари са принудени да чакат напразно часове наред, а най-рисковите групи нямат достъп до имунизация. В изключително емоционално интервю пред Би Ти Ви Георги Миндов от сдружението на личните лекари описа скандалните правила на ваксинационната кампания у нас, предаде Сега.

"Бяха ни обещани логистика и подкрепа. Вместо това се редим часове наред, за да получим максимум до 3 флакона. Колеги искат да се откажат", разказа Миндов. Вчера следобед при пълен хладилник с ваксини на него му е било отказано да получи флакони в София. "Имам четирима починали пациенти, всичките над 80 г. и със съпътстващи заболявания. Това са хората, които пълнят болниците в момента и те нямат достъп до ваксини", каза още общопрактикуващият лекар. Според него с въвеждането на електронния регистър се е стигнало дотам подготвени от януари списъци с приоритетни пациенти от четвърта група - възрастни и хронично болни, сега да бъдат изпреварвани в кампанията от хора, записали се преди няколко дни в електронната система.

"Всеки ден забавяне струва човешки животи при нас", заяви медикът. Когато има недостиг на ваксини, трябва да се спазват фазите на ваксинационния план, категоричен е той. В момента разпределението на пристигащите доставки е 50/50 между свободното ваксиниране и личните лекари. Според Миндов спешно съотношението трябва да бъде променено и 75% от ваксините да се заделят за чакащите от четвърта фаза - възрастни и хронично болни, а не сега да се ваксинират млади хора, които карат без проблем инфекцията. Личният лекар твърди, че заради свободната ваксинация у нас българи от чужбина идват да се ваксинират тук.

"Разпределението на ваксини трябва да бъде публично, защото сега заради финансови интереси се заобикалят най-приоритетните групи", коментира още Миндов. И се възмути: "При пълен хладилник на мен не ми дават ваксини. Моите пациенти по-ниско качество ли са?".

"На тази опашка или на опашката пред здравната каса хванах тази седмица Ковид. Ужасно е, трудно боледувам и едва ли ще правя ваксини в епидемия", пише под снимка на вчерашните опашки в столичната РЗИ лична лекарка.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 11.03.2021 11:48

    Какъв коментар?! Ясно е - възрастните хора са прежалени.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак

Днес творческите занимания ще ви донесат радост и удовлетворение

Днес творческите занимания ще ви донесат радост и