Свързани новини

30.12.2021 12:12

Над 1,6 милиарда лева са изплатени на 13 000 фирми по мярката 60 на 40

Видян 922 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От старта на т.нар. мярка "60/40" до момента са изплатени над 1,6 милиарда лева, сочат даните от анализ на експертите на Националния осигурителен институт /НОИ/, предаде Нова тв. Анализът е публикуван в последния информационен бюлетин на НОИ, като документът съдържа данни, актуални към 9 декември 2021г.


Стартът на мярката беше даден през април 2020 г., а към момента срокът на действие е определен до края на 2021 г.


За поне един месец в мярката са взели участие общо 13,4 хиляди работодатели и 325,5 хиляди работници и служители. Четирите сектора с най-голям дял от изплатените средства са преработваща промишленост (41,6 на сто), хотелиерство и ресторантьорство (14,6 на сто), търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети (10,5 на сто), транспорт, складиране и пощи (9,5 на сто).


В тези сектори са концентрирани близо 82 процента от всички запазени работни места и близо 70 на сто от работодателите, участвали поне един месец в мярката, се посочва в анализа.


Регионалният поглед показва, че около 68 процента от средствата са концентрирани в пет области. Това са София-град (36,6 на сто), Стара Загора (12,8 на сто), Пловдив (6,6 на сто), Варна (6,2 на сто) и Бургас (5,5 на сто), които са и областите с най-голяма численост на населението и с най-добри икономически показатели и състояние на пазара на труда.


Най-голям дял от сумата са получили предприятията с 250 и повече осигурени. Това са работодателите, получили подкрепа за запазване на най-голям брой работни места (36,5 на сто). Предприятията с до 9 осигурени през месеца на участие в мярката съставляват 56,6 на сто от всички участвали поне един месец в мярката работодатели.


Средният брой месеци участие в мярката е 7,9 за работодателите и 7 за работниците и служителите. Разпределението по брой месеци показва, че малко под половината и от работодателите, и от работниците и служителите са участвали за период от не повече от 5 месеца.


Разпределението на участниците по пол показва почти равни дялове на мъжете и жените. По възрастови групи преобладават работниците и служителите на възраст между 40 и 54-годишна възраст, пише още в анализа.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак