Свързани новини

21.10.2019 12:29

Над 9 млн. лева са раздадени за дезинфекция на личните стопанства срещу АЧС

Видян 1035 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Над 9,5 млн. лева, в единична ставка от по 300 лева, са раздадени на стопани, за да могат да извършват почистване и дезинфекция на задния двор. Над 32 хил. лични стопанства получиха такова подпомагане“. Това заяви пред БНР Силвия Василева, директор на Дирекция „Животновъдство“ в Министерството на земеделието и храните.  


В предаването „Преди всички“ тя разясни промените в Наредбата за ветеринарно-медицинските изисквания към животновъдните обекти, която регламентира броя животни, които могат да се отглеждат в личните стопанства и изискванията към фермите.


Василева подчерта, че по този документ се е работило още преди да дойде африканската чума по свинете в България. Появата на заболяването обаче е наложила промените да се разширят.


Промените засягат както големите ферми, така и стопаните, които гледат животни за лична употреба. Причината е, че за чумата няма ваксина, отбеляза тя:


„Единственият начин да се справим със заболяването е именно да гарантираме биосигурността така, че да предотвратим неговото разпространение. … Мерките не са тежки. Те са свързани със спазване на една култура на отглеждане и лична хигиена. Когато сме отговорни по този начин при отглеждането на тези животни, тогава ще гарантираме здравето и качеството на суровината, която даваме и в същото време ще може да предотвратим разпространение на заболяването и зараза на съседния двор, в който също се отглеждат прасета“.


Като изключително важно Силвия Василева подчерта, че в личните стопанства, където се отглеждат прасета, хората трябва да имат отделно облекло, както и да дезинфекцират обувките си преди влизане. Мерките, които трябва да се въведат, не са скъпи, изтъкна тя.


По думите ѝ се разработват и промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, където се предвиждат изисквания по отношение на контрола, както и нови задължения за кметовете в процеса на регистрация.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог