Свързани новини

06.06.2013 14:01

Напрежението в Турция не стихва, премиерът се връща в страната

Видян 1233 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Протестите в Турция продължават вече девети ден. И тази нощ полиция използвала сълзотворен газ и водни струи в Анкара, за да разпръсне поредните демонстрации срещу правителството. Хиляди членове на синдикатите изпълниха централния площад „Кизилай” в турската столица, призовавайки премиера Реджеп Тайип Ердоган да подаде оставка. Турският премиер обаче не отстъпва пред исканията им.



Ердоган е в Тунис, който е последен етап от обиколката му в Магреба. Ердоган, чиято визита ще наблегне предимно на икономически въпроси, бе посрещнат снощи от тунизийския премиер Али Ларайед, с  когото ще разговаря днес, след което ще даде пресконференция и ще се завърне в Турция.



В същото време се появи информация за трета жертва на антиправителствените демонстрации. Етхем Саръсюлюк е бил ранен в главата по време на безредиците в Анкара. По-рано медиите съобщиха за смъртта на 22-годишния Абдула Джьомерт, член на опозиционната „Народнорепубликанска партия” и 20-годишния Мехмед Айвалиташ, който загина в нощта на 2 юни, когато такси се вряза в тълпа протестиращи, отбелязва БТА.



Турският нобелов лауреат Орхан Памук порица „репресивния подход” на правителството на Реджеп Тайип Ердоган и заяви, че той е причина за безредиците и насилието. Памук, който е на 60 години, е водеща фигура в културния живот. В статия за турския в. „Хюриет”, Памук отправи критики към правителството, че не се е консултирало с обществеността по плановете за застрояването на парк в Истанбул, което беше и основата на протестите. „Тази политика е нечувствителна и без съмнение разкрива част от все по-авторитарен и репресивен подход на правителството”, пише Памук.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец

Наред с материалната сигурност

Наред с материалната сигурност, днес ще търсите и