Свързани новини

20.07.2009 16:38

Наредба оставя 3-годишни деца на улицата

Видян 2130 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Наредба на здравното министерство оставя 3-годишните деца на улицата. Според нормативния акт за устройството и дейността на детските ясли и кухните, както и здравните изисквания към тях, хлапетата, които посещават ясла, се изписват веднага, след като навършат 3 години. В същото време детските градини приемат  хлапетата веднъж годишно – през септември. Така на практика децата, които навършват 3 годинки през януари, трябва да чакат да постъпят в градина 8-9 месеца. През това време обаче родителите им се чудят кой да ги гледа през тези няколко месеца, докато те самите ходят на работа. Голяма част от семействата не могат да си позволят лукса – детегледачка, нито пък имат под ръка някоя роднина-баба, която да поеме грижите за хлапето. Нито от здравното министерство, нито от общината обаче дават пари за детегледачка или частна ясла на всички ония закъсали семейства, чиито ненавършили 3 години деца остават на улицата за няколко месеца. От двете институции вдигат рамене и се оправдават, едните с наредба №26, която не могат да нарушават, а другите пък с липсата на места в детските градини, поради което пък нарушават друга наредба.
„Няма нормативни ограничения в Целодневните детски градини да се приемат деца по всяко време“, призна пред 19` депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-кмет по образованието Йорданка Фандъкова. По нейни думи въпросът опира до възможности и капацитет на забавачките. Според нея липсата на места е основната причина децата да се приемат само наесен, а не всеки месец, защото само тогава се освобождават места от новите първокласници.
Истината е, че децата остават извън забавачките, а градините не ги приемат. Проблем, който датира от доста време...



ЦИТАТ: 


„Чл. 27. На персонала в детските ясли се забранява да събира или получава пари и предмети  от родителите на децата, да използува услугите им за лични цели, да пуши и да употребява алкохол в заведенията. „



Публична тайна е, че в столичните детски заведения масова практика е да се събират пари във формата на дарения за закупуване на детски играчки и различни пособия за нуждите на хлапетата. От родителите се изисква веднъж годишно да дават за играчки по 10 лева в яслите, като в градините „спонсорството“ е по-солидно. Освен това майките и татковците по един-два пъти в месеца купуват мокри кърпи и тоалетна хартия.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

близнаци