Свързани новини

02.04.2014 17:05

НАТО: Русия иска със сила да преначертае границите на Европа

Видян 1395 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че Русия иска да измени със сила границите на Европа и да въведе нови разделителни линии на континента, предаде УНИАН.


Изказването на Расмусен дойде по време на откриването на заседанието на Северноатлантическия съвет, в което взеха участие външните министри на 28-те страни-членки на Алианса.„Москва показа, че е готова да употреби сила, за да измени границите и да възобнови разделителните линии в Европа. Това е нарушение на международните ангажименти на Русия и предизвиква сериозно безпокойство сред тези от нас, които искат една свободна и мирна Европа”, заяви Расмусен.


НАТО е готова да разположи в Украйна мобилни тренировъчни групи в рамките на засиленото сътрудничество с източноевропейската държава. Това съобщи РИА Новости, позовавайки се на изказване на генералния секретар на Организацията на Северноатлантическия договор Андерс Фог Расмусен след първия ден на заседанието на съвета на НАТО на ниво външни министри.


По-рано беше съобщено, че Алиансът и Киев са се договорили за конкретни мерки по увеличаването на отбранителната способност на Украйна.


Също така НАТО обяви, че прекратява сътрудничеството си с Русия. Съответното решение бе взето от министрите на външните работи от страните от Пакта след среща по въпросите на европейската сигурност и Украйна. Алиансът остава нащрек, след като разузнавателните данни на организацията сочат, че Русия не е изтеглила войските си от границата с Украйна.


Все пак вратата за Москва не се затваря докрай. Срещите с Русия на ниво посланици в щабквартирата на Алианса няма да се престанат. Ще продължи и сътрудничеството в борбата с наркотрафика от Афганистан. С кратка церемония Пактът отбеляза и 10-годишнината от присъединяването към НАТО на седем страни, между които и България.


Изтегляне на руските войски от украинската граница не се наблюдава по данни на НАТО, обяви генералният секретар на Алианса Андерс фог Расмусен. „Не мога да потвърдя, че се изтеглят, не виждаме такова нещо”, посочи той преди началото на двудневното заседание на външните министри от НАТО в Брюксел. „Тези войски не допринасят за успокояване на обстановката по начин, по който би ни се искало. Отново призовавам руснаците да се оттеглят, да се придържат към международното право и да започнат двустранен диалог”, апелира Расмусен.



Етикети
, ,
Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.