Навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг за разпространението на COVID-19 у нас. По думите му ръстът на новозаразени през есенно-зимния сезон е бил очакван. Той беше категоричен, че медиците са обезпечени с лични предпазни средства, предаде бТВ.


Очаква се да бъдат доставени допълнителни количества от лекарството „Ремдесивир“ – 1700 флакона. А следващата седмица ще бъдат осигурени още 4300 бройки. 


„Нека всички български граждани със симптоми на коронавирусна инфекция, които лежат в лечебни заведения – да не гледат на „Ремдесивир“ като панацея. Всеки един медикамент, който участва в терапевтичните схеми – има и странични ефекти. Винаги лекарят преценява ползата и риска“, обясни проф. Ангелов и допълни, че се използват и други медикаменти. 


От началото на седмицата излекуваните пациенти с COVID-19 са 1417. От 29 октомври до днес излекуваните са 2788. По данни на Информационната система, хоспитализирани са 3191 пациенти, от които 239 са настанени в Интензивни отделения. 


Около 30% от COVID леглата у нас са заети, а интензивните – около 20%. По отношение на лекарите, медицинските сестри и санитарите – с положителен PCR тест са 2664 медици, активните случаи са 1276, а 90 са хоспитализирани. 


Здравният министър призова да се спазват противоепидемичните мерки, за да се намали натискът върху здравната система. „Изпитвам изключително неприятни чувства, когато виждам в интернет хора, които не спазват мерките, които продължават да търсят вратичка в закона, за да нарушат дисциплината. Сами си дават сметката, че това коства човешки животи, не е времето за празнуване, време е за разум, за помощ на медицинската система, за солидарност“, каза проф. Ангелов.