08.06.2024 17:00

Немски военен гигант ще построи завод за боеприпаси в Литва

Видян 2392 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германският производител на оръжие Rheinmetall е сключил споразумение с правителството на Литва за изграждане на нов завод за боеприпаси в балтийската държава, се посочва в изявление на компанията.

Литва обяви сделката като поредна стъпка към укрепване на отбранителния си сектор, като добави, че проектът е от значение за държавата.

Министърът на икономиката на Литва Аустрине Армонайте заяви, че Rheinmetall ще инвестира над 180 млн. евро (195 млн. долара) в новия завод, който се очаква да произвежда 155-милиметрови артилерийски снаряди. Според нея споразумението „ще ни помогне да осигурим непрекъснат достъп до основни оръжия и боеприпаси“.

Очаква се местоположението на новия завод, който ще произвежда десетки хиляди боеприпаси всяка година, да бъде обявено през следващите седмици. Не бяха дадени подробности относно евентуалната начална дата за изграждането му.


През март Rheinmetall потвърди, че планира да построи завод в Литва, която е член на ЕС и НАТО. В средата на април беше подписано писмо за намерение с Вилнюс, преди парламентът на балтийската страна да приеме няколко законопроекта за насърчаване на инвестициите в отбраната.

Според германската информационна агенция DPA Rheinmetall вече управлява център за поддръжка заедно с отбранителната компания Krauss-Maffei Wegmann в Литва от 2022 г. В съоръжението се поддържат бойни машини, използвани от частите на НАТО, разположени в региона, както и бойните танкове Leopard 2, предоставени от Германия на Украйна.


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да се отвори интересна възможност

Днес може да се отвори интересна възможност, като