Свързани новини

17.09.2019 09:26

Нено Димов: Само България в ЕС ограничава вноса на боклука за изгаряне

Видян 1167 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 България е единствената държава в ЕС, която е наложила ограничение във вноса на отпадъците за изгаряне, да не е повече от половината, което може инсталацията да изгаря. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Припомняме, че 538 фирми внасят боклука си в България, разкри проверка на БиволЪ. Това са официалните данни от Агенция Митници.

  Нено Димов допълни, че това стимулира производството на български горива от отпадъци и изгарянето на български. „На практика транспорта на боклук се регламентира по два начина. Има отпадъци, които са в един зелен списък, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база регламент и е част от свободното движение. Има и други нотифицирани, които държавата, които ги приема, трябва да даде съгласие. Трябва да разграничим тези два потока, защото тези, които нотифицираме са ясни, а тези, които се движат свободно с декларация се публикуват в базелската конвенция и стават ясни две години%, каза той.


„Процесът на оползотворяване на отпадъци в Европа се стремят да бъде разделен, така че различните потоци да могат да бъдат третирани по правилен начин в различни държави. Целта на европейската политика изобщо е в рамките на 10-15 години да се депонират не повече от 10 %. Това означава, че пи максимума за рециклиране, от 65%, има една разлика от 25 минимум, която трябва да се изгаря“, допълни Димов.


„Тец-овете трябва да преминат през определена процедура. ТЕЦ „Брикел“ е представил инвестиционно намерение, което трябва да мине през преценка за оценка за въздействие и след това през комплексно разрешително. А това, което е разрешение и са направили през месец август е пробно изгаряне, с което да се премери замърсяването на въздуха. В момента тече проверка. Още на 27-ми август аз разпределих проверка за тези случаи и ще видим защо изобщо е бил разрешен такъв обем от районната инспекция. Това така или иначе няма да бъде изгорено“, каза той по темата за мръсният въздух от ТЕЦ-овете.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни