10.08.2024 16:48

Няма добри руснаци: Зам-шефът на АЛДЕ

Видян 10046 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украински депутат и заместник-председател на паневропейската партия АЛДЕ изказва мнението, че "няма добри руснаци", след като опозиционният активист Иля Яшин насърчи Москва и Киев да преговарят за мирно споразумение.

Миналата седмица Яшин беше освободен от затвора в рамките на мащабна размяна на затворници между Русия и Запада и беше изпратен в Германия. Преди това московски съд го осъди на осем години и половина през 2022 г. и го определи като "чуждестранен агент" за разпространяване на невярна информация за руската армия.

В интервю Яшин твърди, че руско-украинският конфликт е стигнал до задънена улица и че в момента "няма военно решение за нито една от страните". Той настоява, че сега няма нищо по-важно от това Москва и Киев да спрат сраженията и кръвопролитията и да седнат на масата за преговори, за да "разгледат позициите на двете страни". 


В отговор Кира Рудик, чиято партия "Алианс на либералите и демократите за Европа" (АЛДЕ) е една от най-големите в ЕС и се застъпва за засилване на европейската интеграция, заявява в публикация в X, че "не е изненадана, че Иля Яшин не призовава Русия да изтегли войските, а Украйна и Русия да "преговарят".  

"Това е най-добрата демонстрация на това, което ви казвахме през цялото време: няма "добри руснаци"," пише политикът. 


 Мнозина в коментарите под публикацията на Рудик изтъкнаха колко неуместно е политик, свързан с парламента на ЕС, да дискриминира цяла група хора въз основа на националност. Някои твърдяха, че ако тя беше направила подобни коментари за която и да е друга раса или етнос, щеше да бъде дисквалифицирана от участие. Статутът на Рудик в АЛДЕ е до голяма степен символичен, тъй като Украйна не е член на блока.

Междувременно Яшин очевидно промени позицията си, заявявайки в понеделник, че Украйна не трябва да отстъпи и сантиметър от земята си и предупреждавайки, че руският президент Владимир Путин уж няма да бъде доволен и ще "отиде по-далеч". 


 Пламен Валентинов



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 11 август 21:00ч.

Дивергенти 2: Бунтовници

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Тобаяс Итън Октавия Спенсър Джоана Рейес Джай Кортни

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец