Свързани новини

18.03.2009 15:04

Нов завод за рециклиране на отпадъци в Девня

Видян 5194 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 100 000 до 600 000 тона боклук годишно ще изгаря новият завод за рециклиране на отпадъци на АКБ - Форес в "Полимери” АД - Девня, който трябва да заработи до 3 години.


От изгорените отпадъци при 1200 градуса с уникалната шведска високотемпературна технология, ще се произвежда пара и електричество, с което ще се задоволяват собствени потребности. Това заяви във Варна ръководителят на Българска индустриална група Николай Банев, предаде БГНЕС. Банев обясни, че "Полимери” е третият по големина потребител на електроенергия у нас и с изграждането на завода за рециклиране на отпадъците, ще намалят разходите си за пара и електричество. АКБ Форес се е спрял на шведската технология на фирмата "Юзитол”, заради пълното изгаряне на отпадъците и ниските вредни емиси в атмосферата. Законодателството в Швеция в това отношение е по-строго от това в ЕС и заводите на фирмата са в центъра на населените места, обясни Банев. У нас все още няма нито един такъв завод, докато шведите са потстроили над 30. Вицепрезидентът на "Юзитол” Матиас Филипсон добави, че в Швеция работят съвместно с концерна СААБ, като управляват 3 завода и рециклират по 500 хил. тона отпадъци годишно. Там дори плащат за боклука, за да може да върви производствения процес на пара, електричество и топлоенергия за индустриалния район на Линкьопинг, обясни специалистът. Себестойността на инсталацията, която ще се изгражда в Девня е за близо 80 млн. евро. За нейното захранване ще бъде привлечен боклукът на Девня, Провадия, Шумен, Добрич и част от битовата смет на Варна, кято няма да може да се преработи от новоизграждащия се завод край Езерово. Още с началото на проучванията на шведските специалисти станало ясно, че нашият боклук е висококалоричен, като изчисленията сочат, че от изгарянето на 4 тона се полчуава енергия, колкото от 1 тон нефтен продукт. Шведите дори са направили изчисления, ако количествата битови отпадъци у нас намалеят да се внася боклук от Италия и Гърция. За целта може да се използва близостта на Варненското езеро до "Полимери”, коментира Николай Банев.
Предвид актуалната световна икономическа обстановка Българска индустриална група се е преструктурирала и от 11 дъщерни холдинга ги е окрупнила на 4, обясни той. Близо 80 млн. лв. са инвестирани в проекти, които тази година влизат в експлоатация. Ние сме подготвени и най-леко ще преживеем кризата, каза Банев. Той обаче изрази недоволство от начина, по който банковата система у нас работи с бизнеса. Самият факт, че само 2 % от парите за инвестициите, взети с кредити от АКБ Форес са от българска банка, говори за това. Българските производители са обезпокоени и от инвазията на китайска стока на двойно по-ниски цени на световните пазари. Така например, цената на калцинираната сода се е сринала от 500 на 200 долара за тон, което означава, че до месец и половина китайците ще стъпят и нан ашия пазар. Затова трябва да сме готови и да оптимизираме непрекъснато дейностите си, обясни бизнесменът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби