Свързани новини

01.08.2009 12:24

Новият ръководител на НАТО встъпва в длъжност

Видян 1534 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководството на НАТО се поема днес официално от бившия датски премиер Андерс Фог Расмусен, информира БГНЕС. Пред новия ръководител на Алианса има редица сериозни задачи - на първо място мисията в Афганистан, която не е особено успешна.


"За мен е голяма чест да бъде определен за нов генерален секретар на НАТО, и ще направя всичко възможно, за да оправдая доверието на колегите си", заяви Расмусен, научавайки новината за избора си. Това стана в началото на април, по време на срещата на върха на НАТО в Страсбург и Кел.
Задачите, пред които е изправен Расмусен, съвсем не са лесни. Начело на списъка е мисията на НАТО в Афганистан. "Не можем да приемем това, че Афганистан отново се превръща в убежище на международния тероризъм". Нещо, което е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, имайки предвид осезаемото влошаване на положението със сигурността в страната през последната година. Дори и в някога спокойните северни райони на Афганистан, където са разположени войници от Бундесвера, става все по-опасно. НАТО не може да си позволи провал, натискът е огромен, и Расмусен е напълно наясно с това: "Заложеното от НАТО е много. Истинско предизвикателство е за Алианса да покаже, че може да се справи и се справя с днешното състояние на сигурността."
Има обаче и още цяла поредица открити въпроси. Накъде ще се насочи НАТО, дали иска да играе ролята на световен полицай или не, и кой още ще става част от Алианса? Въпроси, на които отиващият си генерален секретар Яп де Хоп Схефер така и не намери отговори. Все пак тогава, когато той бе избран за шеф, организацията бе дълбоко разцепена заради войната на американците в Ирак, а мисията в Афганистан бе в самото си начало. Сега Схефер предава на наследника си един до голяма степен единен Алианс, въпреки че така и не можа да постави собствени акценти. Дали сега това ще се удаде на Расмусен, с неговия скромен, сдържан и по-хладен подход, се очаква с голям интерес.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да се отвори интересна възможност

Днес може да се отвори интересна възможност, като