Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите.

Свързани новини

14.08.2024 12:24

НС отхвърли предложението за въвеждане на само един учебник за клас

Видян 233 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парламентът отхвърли предложението на БСП за въвеждане на само един учебник за всеки клас, предаде БНР.

Срещу промените в Закона за училищното и предучилищното образование гласуваха 77 депутати, 26 се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от 87 народни представители от „Възраждане“, ИТН, БСП и 20 от независимите.

Идеята за един учебник е изключително полезна за всички в образователната система - ученици, учители и родители, изтъкна един от вносителите Георги Свиленски.

"Говорим за нашите деца, за българските деца, да учат един предмет от един учебник, да знае какво преподава учителя, да знае какво трябва да чете ученика, да знае родителят ако има две деца, че трябва да им преподава едно и също нещо, а не на едното да говори едно, на другото - друго", коментира Свиленски.

Проблемът не е в броя на учебниците, които са средно по 2.5 на предмет, а в учебните програми, заяви председателят на Комисията по образование Красимир Вълчев.

"Учебниците следват учебната програма. Да, учебниците могат да бъдат представени по различен начин, могат да бъдат изказани по различен начин, но в крайна сметка децата усвояват едно и също образователно съдържание. Преминавайки от едно училище в друго, те не започват да учат различни неща, а учат едно и също. Да, имаме проблем с учебните програми. Прекалено амбициозни са откъм знания, респективно прекалено неамбициозни откъм формиране на умения. По част от дисциплините, особено видно по математика, учениците препускат. Не остава време за затвърждаване на знания, за упражнения", каза бившият министър на образованието.

НС отхвърли и предложението от ПГ на ПП ДБ Кирил Петков и Елисавета Белобрадова да бъдат избрани за членове на Комисията за превенция и противодействие на корупцията.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Кейт Мидълтън наруши мълчанието си за рака

Кейт Мидълтън наруши мълчанието си за рака

Принцеса Кейт сподели сърцераздирателно ...

реклама

към тв програма тв програма

Роберт Швентке 18 август 21:00ч.

Дивергенти 3: Предани

Режисьор: Роберт Швентке
В ролите: Шейлийн Удли Трис Тео Джеймс Four Бил Скарсгард Матю

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще сте малко носталгично настроени


Днес ще сте малко носталгично настроени и заради това