Свързани новини

11.01.2013 15:02

Обама ще се закълне с две библии

Видян 846 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Барак Обама ще направи символичен жест, свързан с традицията по полагане на президентска клетва, като се закълне за втория си мандат с ръка, положена не върху една, а върху две библии.



Едната е била притежание на Мартин Лутър Кинг, а другата - на Ейбрахам Линкълн, предаде Асошиейтед прес, като се позова на организаторите на церемонията.



Включването на библията на Кинг е особено важно - полагането на клетвата е на 21 януари, национален празник в чест на убития лидер на движението за граждански права, който произнесе емблематичната си реч "Имам една мечта" преди 50 години пред мемориала на Линкълн.



Обама ще застане с лице към мемориала, докато произнася клетвата си.



Двете библии символизират борбата за равенство в САЩ,която започна с дързостта на Линкълн да премахне робството преди 150 години, продължи с гражданското движение за права на цветнокожите американци и достигна кулминацията си с избирането на Обама - първия президент афроамериканец, отбелязва АП.



Библията на Кинг, която според децата му той използвал в началото на кариерата си на проповедник, никога досега не е била атрибут в церемония по полагане на клетва на американски президент.



Обама използва библията на Линкълн, върху която 16-ят президент на САЩ се заклел през 1861 г.



Според организаторите на клетвената церемония, Обама планира да постави лявата си ръка върху двете библии, подредени една върху друга. Още не е определено коя ще е отгоре, но вероятно библията на Кинг ще е отдолу, понеже е по-широка.



Конституцията на САЩ не изисква използване на библия по време на президентската клетва. Началото на тази традиция полага Джордж Вашингтон с библия, която грабва набързо от "Масонска ложа №1 на Свети Йоан" за клетвата си на 30 април 1789 г. в Ню Йорк.



Оттогава президентите използват обичайно библии с историческо или лично значение, включително семейни реликви.



Обама не е първият президент на САЩ, избиращ две библии - преди него това са правили Хари Труман през 1949 г., Дуайт Айзенхауър през 1953 г. и Ричард Никсън през 1969 г.



Барак Обама номинира началника на канцеларията си Джак Лю за министър на финансите на мястото на Тимъти Гайтнър, който се оттегля от поста.



Джак има пълното ми доверие, каза президентът на САЩ и добави, че изпитва смесени "горчиво-сладки" чувства от загубата на своя началник на канцеларията на Белия дом, но допълни: "Моята загуба ще бъде печалба за нацията".



Обама напомни, че Лю е бил директор на бюджетното бюро при администрацията на Клинтън, когато бюджетът три поредни години имаше излишък. Президентът изрази надежда, че Сенатът ще утвърди възможно най-бързо кандидатурата на 57-годишния Лю.


Той е бил два пъти началник на административно-бюджетното бюро на Белия дом - при президента Бил Клинтън през 1998-2001 г. и при Обама - от 2010 до 2012 г. От 2009 до 2010 г. е бил заместник-държавен секретар, отговарящ за административно-стопанската част в Държавния департамент.



Обама не пропусна да се включи в шегите по повод подписа на Лю, който ще фигурира на новите американски банкноти. Подписът му е определян като пружина, спирала, жица на телефонна слушалка и пр. и предизвика доста шеговити коментари в медиите и социалните мрежи.



Джак ми обеща, че ще направи всичко възможно в подписа му да има поне една четлива буква, за да не бъде унижавана валутата ни, ако бъде одобрен за финансов министър, подхвърли закачка Обама.


Междувременно графолози се захванаха да тълкуват какъв човек се крие зад такъв странен подпис.



Според експерт поредицата от безкрайни осморки като цяло е знак за потайност.



Този човек ще отнесе всичките си тайни в гроба, твърди спецът от "Графолъджи кънсълтинг груп", но добавя и че подобен подпис принадлежи на човек, чиято енергия е насочена към абстрактното мислене, може би към религията.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева

Ще се опитвате да правите много неща едновременно

Ще се опитвате да правите много неща едновременно и не,