Свързани новини

10.07.2013 11:47

Обама въвел "издай колегата"

Видян 1357 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За да бъде предотвратено изтичането на секретна информация и допускането на пробиви в сигурността, президентът на САЩ Барак Обама е подписал на 7 октомври 2011 г. т. нар. Програма срещу вътрешната заплаха (Insider Threat Program- ITP), съгласно която всеки федерален служител е длъжен да докладва за подозрителни действия на свои колеги, съобщава американското интернет издание McClatchy. ITP се основава на използване на техники за поведенчески анализ, за достоверността на резултатите от които няма твърди научни доказателства, твърдят експерти.



Програмата изисква от държавен служител да наблюдава всеки свой колега и да докладва за, според него, рисково поведение или личности. Тези, които се провалят в докладите си са изправени пред редица санкции, включително наказателни обвинения. Заповедта за влизане в действие на това тотално шпиониране е била подписана от президента Обама, след като година и половина преди това редник Брадли Манинг източи стотици хиляди секретни документи и ги предаде на Уикилийкс. ITP се отнася до всяка държавна служба, вкл. Корпуса на мира или министерство на образованието, които нямат нищо общо с националната сигурност.


Съгласно програмата, която бе стартирана без много шум по медиите, може да бъде започнато разследване ако държавни служители покажат "признаци на поведение, създаващо вътрешна заплаха", показват документи, станали достояние на McClatchy. Също така мерки могат да бъдат предприети при засичане на подозрително поведение в комуникациите на дадено лице от страна на екипите за наблюдение на компютърния трафик на даденото ведомство.



Федералните служители и работещите по договори с държавни учреждения хора трябва да обръщат особено внимание на начина на живот, реагиране в конкретни ситуации и особености в поведението на колегите си (напр. парични затруднения, безпричинно оставане на работното място, непредвидени пътувания) и, въз основа на това да преценяват, дали подобни действия "биха могли да навредят на Съединените щати". Мениджъри, отговарящи за борбата срещу "вътрешния враг", трябва да разполагат "с постоянен електронен достъп до персоналните досиета на служителите, извлечения от заплатите им, доклади за поведението им на служебното място, данни за ползването от тях на секретни или открити компютърни мрежи, данни за пътуванията им и т. н.".



Оставена е пълна свобода на всеки орган на американската държавна администрация да интерпретира по своя преценка какво представлява заплаха. Програмата улеснява правителството в блокирането на разпространението на некласифицирана и потенциално жизненоважна информация до обществеността, а същевременно създава кошмарна работна среда, изпълнена с необосновани подозрения и неоправдани разследвания на обикновени граждани, разкриват настоящи и бивши висши представители на администрацията", коментира McClatchy. И все пак програмата за борба с вътрешните заплахи не изглежда да е била особено ефективна: две години след старта й Агенцията за национална сигурност на САЩ така и не успя да предотврати изтичането на информация за PRISM и разкритията на Едуард Сноудън.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен характер

Налага се да спрете малко с мислите от егоистичен