23.09.2023 17:00

ОИСР прогнозира най-голямото икономическо забавяне от 2008 г. насам

Видян 4201 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Растежът на световната икономика ще остане анемичен, тъй като нарастващите лихвени проценти свиват бизнес активността, а възстановяването на Китай от пандемията се оказа по-слабо от очакваното, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В последния си доклад "Икономически перспективи" ОИСР преразгледа в посока надолу прогнозата си за световната икономика за 2024 г., като очаква растежът да се понижи до 2,7 % през следващата година, което е с 0,2 % по-малко от оценката й от юни, след вече "недобрата" експанзия от 3 % през тази година.

Световната икономика ще се сблъска с най-слабия си годишен растеж през следващата година, с изключение на 2020 г., когато настъпи Ковида-19, от световната финансова криза насам, прогнозира базираната в Париж организация.

"Докато високата инфлация продължава да отслабва, световната икономика остава на трудно място", заяви главният икономист на ОИСР Клер Ломбардели пред репортери във вторник. "Изправени сме пред двойното предизвикателство на инфлацията и ниския растеж".


ОИСР предупреди, че повишаването на лихвените проценти с цел ограничаване на инфлацията се отразява негативно на икономиките в световен мащаб. Същевременно ръстът на цените не показва признаци на отслабване, което оставя "ограничени възможности за намаляване на лихвените проценти до 2024 г.".


"След по-силното от очакваното начало на 2023 г., подпомогнато от по-ниските цени на енергията и повторното отваряне на Китай, глобалният растеж се очаква да се забави", заяви ОИСР. "Въздействието на по-строгата парична политика става все по-видимо, доверието на бизнеса и потребителите се понижи, а оживлението в Китай избледня."

ОИСР също така намали прогнозата си за растежа на еврозоната за тази година и предупреди, че икономиката на Германия ще се свие с 0,2% през 2023 г. Това би направило водещата икономика на ЕС единствената държава от Г-20 с изключение на Аржентина, която е изправена пред рецесия.

Скокът на цените на петрола също е подхранил инфлацията в много държави, особено в тези, които зависят от вноса на суров петрол, каза Ломбардели.

"Цените на петрола ще продължат да бъдат потенциално нестабилни през този период. Ето защо го изтъкнахме като един от рисковете", отбеляза тя. Цените на суровия петрол се покачиха с 25% от май насам и ще продължат да тежат на бюджетите на домакинствата, предупреди икономистът.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Най-великолепното откриване на олимпиада озари Париж

Най-великолепното откриване на олимпиада озари Париж

Борис Ангелов Специален пратеник на 19 ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

стрелец