31.05.2024 17:36

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция

Видян 401 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Около 350 000 души с двойно гражданство имат право на глас в Турция. Няма точна статистика колко от тях ще упражняват вота си на 9 юни за Българско Народно събрание, но очакванията са отново за висока активност, съобщава БНР.

В югоизточната ни съседка са разкрити 166 изборни секции, което е най-големият брой в чужбина. В четири от бюрата ще се гласува за Европейски парламент. Според изселнически организации тежест ще имат онези партии, които се обърнат към проблемите на хората в Турция.

В Турция също като у нас се провежда предизборна кампания. Целта е да се привлекат повече гласове за дадена политическа сила и тя да има по-голяма тежест в българския Парламент. Използват се различни форми на агитация, включително с плакати и раздаване на листовки.

Българските партии обаче все още не знаят как да работят с хората, твърди Рафет Улутюрк. Той е изселник от Родопите и председател на дружеството „Бултюрк“.

Да агитират в Турция идват представители на различни партии.

Срещат се с хората, а те от своя страна очакват политиците да решат проблемите им. От Конфедерацията на изселническите дружества от балканските страни са изготвили списък със 17 въпроса, за които двойните граждани очакват конкретни действия. Казва Сабри Мутлу, председател на Конфедерацията.

По думите му нито един от пристигналите до момента в Турция български политици не е обърнал внимание на тези проблеми. Смята обаче, че точно на тези политици е ролята да убедят хората да гласуват.

Конфедерацията на изселническите дружества е една от организациите в Турция, която работи активно по време на избори. Сабри Мутлу твърди, че тя не посочва за коя партия да гласуват изселниците ни и е далеч от смисъла на понятието предизборна агитация. Но им съдейства в изборния процес - от попълване на документи до осигуряване на превоз до България или изборно бюро в Турция.

Според Сабри Мутлу, в подготовката за вота на 9 юни, както и в самото му протичане, не се очакват изненади. Казва, че вече са свикнали с избори, но признава, че хората са уморени.

Изселниците ни в Турция не разчитат много на предизборната агитация. Според представители на техни дружества тежест ще имат партии, които не просто обещават, а вече имат конкретни решения на проблемите им. Както и да завърши кампанията, в югоизточната ни съседка се очаква висока избирателна активност за вота за Народно събрание.

Председателят на дружеството „Бултюрк“ Рафет Улутюрк прогнозира такава в големите градове като Бурса, Измир и Истанбул, където има концентрация на наши изселници. Той не смята, че тази активност ще е пряк резултат от политическа агитация на място. Затова е любопитен въпросът какво кара хората с двойно гражданство в Турция да гласуват редовно.

Д-р Вилдане Йозкан от университета Гюмюшхане е изследвала причините, поради които изселниците упражняват правото си на вот. Според нея има поне четири довода те да правят това и един от тях е, че се чувстват незабелязани от повечето политически партии.

Ако трябва да се придържаме към разработения от д-р Вилдане Йозкан поведенчески модел на гласуване в Турция, то на предстоящите избори може да се очакват най-малко 100 000 гласоподаватели.

Според Сабри Мутлу, председател на Конфедерацията на изселническите дружества, има интерес към вота на 9 юни, но основно сред възрастните избиратели.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог

Имате нужда от повече активност

Имате нужда от повече активност, но е добре да я