Свързани новини

15.11.2017 15:11

ООН благодари на Ирина Бокова за "изключителното й лидерство"

Видян 1466 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В последния ден от мандата на Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО в специално писмо генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази своята дълбока благодарност за нейното „изключително лидерство в продължение на осем години“ на този пост.


„Да си начело на ЮНЕСКО, е една от най-трудните позиции в системата на ООН. Много от темите в дневния ред на ЮНЕСКО засягат сложни и често спорни въпроси от историята и идентичността“, се казва в писмото.


 


Отдавайки признание на личните й качества, Антониу Гутериш отбелязва, че по време на своя мандат Бокова е показала „изключителни умения и чувствителност в изпълнение мисията на ЮНЕСКО“.


 


„Вие бяхте  активна и убедителна в изтъкване важността на защитата на културното наследство, застрашено от унищожение в зони на конфликт, най-вече в Мали – чрез реконструкцията на светилищата в Тимбукту, както и в Ирак и Сирия. Вие застанахте твърдо срещу атаките срещу журналисти и защитавахте правото на всички общества на свободни и независими медии. Усилията на ЮНЕСКО да насърчава толерантността и обмена между хората бяха особено важни във време на надигаща се ксенофобия“, се казва в писмото.


 


Генералният секретар на ООН отбелязва също постоянните усилия на Бокова за сближаване програмите на ЮНЕСКО със системата на ООН, включително чрез общата работа по приемане и прилагане на Програмата за устойчиво развитие 2030.


 


„Вие поставихте образованието в сърцето на световния дневен ред, като сила за устойчиво развитие и  мир“, се казва също в писмото. „Накрая, но не и на последно място, Вие бяхте изключителен модел за овластяване на жените и момичетата по света, което поставихте като приоритет във всички начинания на ЮНЕСКО“, пише генералният секретар на ООН.


 


Като й пожелава здраве и успех, Антониу Гутериш още веднъж изразява своята благодарност към Ирина Бокова като толкова ценен член на неговия екип и на предшественика му. „Сигурен съм, че ще останете значим глас на международната сцена.“



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци