18.09.2024 12:09

Оправдана за смърт на бебе лекарка осъди прокуратурата за 35 000 лв.

Видян 197 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лекарка от АГ болницата "Шейново" осъди прокуратурата да ѝ плати обезщетение от 35 000 лв. обезщетение, след като преди три години беше окончателно оправдана за трагичен инцидент от 2011 г., когато в болницата починаха родилката Надежда Узунова и новороденото ѝ бебе, разказва "Лекс".

Лекарката беше подсъдима за лекарска грешка - че нарушила правилника за дейността на болницата и не хоспитализирала навреме родилката.

Трагичният случай е от 21 ноември 2011 г., като предния ден 35-годишната Надежда Узунова отишла в „Шейново“ с болки, като лекарката ѝ обяснила, че е в латентна фаза на раждане и при зачестяване на контракции или изтичане на околоплодни води да дойде отново. След час бременната жена се върнала, но лекарката казала, че няма промяна в състоянието ѝ, но въпреки това ѝ предложила да я хоспитализира. Тогава обаче жената отказала, за да може да се грижи за голямото си дете. През нощта родилката отново отишла в болницата и вече имало данни за раждане, но докато я приемали, получила белодробна инфекция и починала въпреки активната реанимация. Лекарите успели да изродят детето, но след два дни то също починало заради увреждането на майката.

Последваха множество проверки, а здравният министър тогава Стефан Константинов каза, че близките на жертвата са прави, че са били размотавани. От болницата пък коментираха, че са открили пропуски в работата на лекарите и обещаха дисциплинарни санкции.

Повече информация по случая нямаше, а едва сега от делото, което е завела лекарката Лина Димитрова става ясно, че тя е била съдена и оправдана за трагедията. Затова и завежда дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за 100 000 лева.

От делото става ясно, че Димитрова е била привлечена като обвиняема две години след инцидента, а в началото на 2014 г. прокуратурата е внесла делото в съда. През 2015 г. градският съд е оправдал лекарката, а втората инстанция напълно потвърдила присъдата. В края на 2017 г. обаче Върховният касационен съд (ВКС) я отменил и върнал делото на Софийския апелативен съд (САС). На следващата година САС вече признал Димитрова за виновна и я осъдил условно на година и половина затвор. ВКС обаче отменил и тази присъда и пак върнал делото на втората инстанция. В началото на 2020 г. САС отново осъдил лекарката, но вече на година затвор условно. Делото стигнало за трети път до ВКС, който през ноември 2021 г., 10 години след смъртта на родилката и детето ѝ, напълно оправдал лекарката.

"Неблагоприятният изход за Надежда Узунова е настъпил в резултат на случайно стекли се обстоятелства, които подсъдимата не е била в състояние да предвиди и при най-добросъвестно изпълнение на професионалните си задължения", се казва в решението на върховния съд. Съдиите отбелязват, че лекарката не може да бъде наказана и за безспорното административно нарушение, което е допуснала с неспазените правила за работа, тъй като за това пък е абсолютната давност е изтекла много преди края на делото.

Така д-р Димитрова е била напълно оправдана и през 2022 г. е завела делото срещу прокуратурата, по което миналата година градският съд ѝ е присъдил обезщетение от 35 000 лева. Преди дни то е потвърдено и от Софийския апелативен съд. Неговото решение може да бъде обжалвано и пред ВКС.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Арестуваха Усик в Полша

Арестуваха Усик в Полша

 Олександър Усик проговори, след като ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 22 септември 23:15ч.

Donnybrook / Донибрук (2018)

Режисьор: Тим Сътън
В ролите: Майкъл Ейджи, Адам Бартли, Джейми Бел

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

овен

Ще ви се иска да си останете у дома

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ще ви се иска да си останете у дома и да свършите